madeleinerecept5jul1
Landleys Frestelser: Örtfylld helgrillad abborre med smörfrästa grönsaker och citroncreme
Madeleine Landley: Har ni tänkt på vad mycket mer maten smakar när man äter den ute? Självklart blir den ännu godare tack vare att det är så härligt att inte behöva sitta inne och kura, dock är det något som gör att det smakar mer. Grillad fisk hör verkligen sommaren till och måste nästan ätas ute. Det är svårslaget om man fiskat upp middagen själv, men råkar man nu ha lika stor tur som jag att få något på kroken – det vill säga obefintlig, kan man istället köpa i butiken och sedan gå hem och ljuga som storfiskaren.
Abborre är en väldigt dekorativ fisk med sina röda fenor. I jämförelse med andra fisksorter blir den inte särskilt stor vilket också gör att den är perfekt att fylla med godsaker och serveras en per person.
Förutom smörfrästa grönsaker och citroncreme, får salladen till denna sommarmiddag bestå av ogräset Nate. Det är otroligt hur mycket som slits bort ur grönsakslanden och kastas bort helt i onödan – nate är en av dessa stackare som sprider sig som sjutton men som är riktigt gott att ha i maten. Hur den smakar? Som machésallad ungefär. Nog är det på tiden att vi börjar äta av de godsaker som finns rakt framför näsan på oss. Servera den grillade abborren med en fräsch Sauvignon Blanc från Marlborough – det blir kanon till den syrliga citruscremen.
Örtfylld helgrillad abborre med smörfrästa grönsaker och citroncreme
För: 4 personer
madeleinerecept5jul2Citroncreme:
1 citron
1 msk dijonsenap
3 msk majonäs
4 dl creme fraiche
salt, peppar
Smörfrästa grönsaker:
5 morötter
1 knippe rädisor
25g smör
3 salladslökar
150g sugarsnaps
50g nate
salt, peppar
Grillad hel abborre:
4 abborrar á 500g
1/2 kruka dill
1/2 gräslök
1/2 citronmeliss
1/2 lime (zest + lime)
2 vitlöksklyftor
150g smör
salt, peppar

1. Zesta skalet på citronen och rör ihop med dijonsenap, majonäs och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt.
2. Skär morötterna till stavar och halvera rädisorna. Koka upp en kastrull med vatten och förkoka rädisor och morotsstavar i ca 2 minuter. Smält en stor klick smör i stekpanna. Ha ner rädisor, morötter, sugarsnaps och strimlad salladslök. Salta och peppra och låt det fräsas ca 2-3 minuter. Låt det svalna och blanda sedan med kvistar av nate.
3. Tag ur abborrarna så fort som möjligt och fjälla dem i en vattenfylld vask eller under rinnande vatten med hjälp av de taggiga hålen på ett rivjärn. Hacka dill, gräslök samt citronmeliss och rör ihop med limesaft och zest, smör och pressad vitlök. Salta och pepprs. Peta in smöret i buken på varje abborre och paketera sedan in varje fisk i aluminiumfolie. Skär resten av citronen i tjocka skivor och grilla dessa samtidigt som fisken. Smygkika i foliet för att kontrollera att fisken är klar, ca 15 minuter är en bra hålltid.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 05.07.2013