Bonde sköt tio nötdjur med för klen ammunition - åtalsanmäls
En djurägare i Luleå kommun, som tidigare fått djurförbud av länsstyrelsen, bestämde sig för att skjuta tio nötdjur som han trots det hade på sin gård. Men bonden använde för låg kaliber. Nu åtalsanmäls han både för djurplågeri och brott mot djurförbudet.
”… djurägaren borde ha varit medveten om att han inte fick ha hand om eller hantera djur, skriver Länsstyrelsen i Norrbotten i en åtalsanmälan till Åklagarkammaren i Luleå.
”I detta fall har kalibern inte varit tillräcklig och det har heller inte rört sig om enstaka djur.”
Djurägaren dömdes i maj 2011 för djurplågeri och brott mot djurskyddslagen i Luleå Tingsrätt och fick då en villkorlig dom och dagsböter.
I november samma år beslutade Länsstyrelsen i Norrbotten om att förbjuda djurägaren att ha hand om djur.
Det beslutet överklagades i flera instanser men prövningstillstånd beviljades enligt uppgift inte.
I slutet av april i år fick länsstyrelsen en uppgift om att djurägaren slaktade nötkreatur på sin gård. Myndigheten åkte ut och upptäckte att djurägaren avlivat 10 nötdjur.
Han berättade enligt uppgift själv att han skjutit djuren med kaliber 6.5 för att sedan avbloda dem. Anledningen skulle ha varit att djuren hade blivit förvildade. Köttet från djuren ska inte ha sålts vidare.
Länsstyrelsen konstaterar att de föreskrifter som gäller för att avliva nötdjur säger att kalibern måste vara minst 7.62.
Enligt länsstyrelsen kan djurägaren därför misstänkas för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.
HÅKAN FRISELL