hemkopIMG 8057
Konsument: Hemköps kycklingfilé innehåller nästan hälften vatten
Butikskedjan Hemköp påstår att bolagets förpackning med dansk kycklingbröstfilé på ett kilo innehåller 90 procent kyckling. Men en konsument har i dagarna anmält till Livsmedelsverket att hon bara fick kvar cirka halva vikten efter stekning.
”Tyckte det blev ett hav av vatten i stekpannan. Vägde kyckling och vätskan för sig när det var färdigstekt. Bröstkyckling: vikt 487 gram, vatten 513 gram. Detta blir tillsammans 1 000 gram men inte 90 procent kyckling”, skriver konsumenten i en anmälan till Livsmedelsverket.
Hos Axfood, som äger Hemköp, förstår man inte kritiken. Bolaget menar att det klart och tydligt står på förpackningen att 10 procent vatten tillsatts. Men hur mycket vatten kycklingen totalt innehåller talar man inte om.
– Det är ingenting som vi märker ut, säger Maria Luthström, ställföreträdande pressansvarig, Axfood.
Är det inte vilseledande att det står 90 procent kyckling på förpackningen och i själva verket så innehåller den hälften vatten?
– Vi märker upp precis som reglerna gäller att vi ska märka upp vad vi har tillsatt råvaran. 
Vad svarar ni den kund som nu anmält er till Livsmedelsverket?
– Jag har inte tittat på det där ärendet över huvud taget. Det är ingenting som har kommit till oss. Det har kommit till Livsmedelsverket så jag kan inte uttala mig om det specifika fallet, säger Maria Luthström.
Enligt Maria Luthström finns det ingen anledning för Axfood att kontrollera om deras danska leverantör sprutat in vatten i kycklingen för att öka sin vinst. 
HÅKAN FRISELL