icaquornIMG 8214
Konsum Värmland och Ica Maxi butik stoppar Quorn
Som FoodMonitor berättat om tidigare så tros en taco-lunch orsakat en jordnötsallergisk flickas död förra veckan. Fyra livsmedel ingick i lunchen som misstänks ha kontaminerats jordnötter. Nu stoppar Konsum Värmland, som hittills enda butikskedja, försäljningen av Quorn Färs i alla sina 55 matbutiker tills Livsmedelsverket ger klartecken att faran är över. 
– Vi väntar på svar från Livsmedelsverket att det är ok. Det känns tryggt både för oss och för våra kunder, säger Marie Lund, informatör på Konsum Värmland, till gd.se.
De livsmedel som ingick i taco-lunchen är Icas Tortillachips Natural, Santa Maria Dip Guacamole Style, Santa Maria Dip Cheddar Cheese, samt Quorn Färs.
Livsmedelbolaget Santa Maria meddelar att man nu fått analysresultat. Enligt bolaget visar de inte på några spår av jordnötter i bolagets produkter.
Butikskedjan Ica, som låter tillverka sina egna tortillachips hos N.V. Snack Food Poco Loco i Belgien, har valt att inte stoppa chipsen. Till FoodMonitor säger Ica att man inväntar analyssvar från Livsmedelsverket. Likadant gör Axfood och Coop när det gäller Quorn. 
Men igår lät Ica meddela att man även skickat prover för egna analyser som väntas vara klara i början eller i mitten av nästa vecka.
Och hos Livsmedelsverket börjar man göra sig redo för att analysera prover på livsmedlen i början på nästa vecka när personalen är tilbaka efter semestern.
Den hittills enda butikskedjan som för säkerhets skull säljstoppat riskprodukter är alltså Konsum Värmland som är en fristående förening inom butikskedjan Coop.
Men även andra enskilda butiker har sett det orimliga i att sälja produkter för vilka livsmedelssäkerheten kan ifrågasättas till dess att myndigheterna blåser faran över.
Värmlands största Ica-butik, Ica Maxi Stormarknad i Karlstad, plockade i fredags bort de aktuella tortillachipsen och och Quornförpackningarna när butiken fick reda på av FoodMonitor om vad som hänt (bilden).
Men i de flesta butikshyllor står produkterna alltså kvar och utsätter allergiker för stor fara om det skulle visa sig att de är kontaminerade med jordnötter.
FoodMonitor söker Quorn för en kommentar. 
HÅKAN FRISELL