Sandviken: Inga spår av
jordnötter i misstänkta livsmedel
Nu har provsvaren kommit från analyserna av de fyra livsmedel som misstänks ha orsakat en jordnötsallergisk flickas död. Resultaten visar, enligt Sandvikens kommun, inte på några spår av jordnötter i maten.
– Vi ska inte gå händelserna i förväg, för vi ska kontrollera referensproverna hos Livsmedelsverket också, men det tyder på att hon har fått i sig jordnötterna på något annat sätt än de här fyra produkterna, säger Martin Myhrberg, Miljö- och hälsoskyddsinspektör, Sandvikens kommun.
Det var den familjen som flickan hade ätit hos som lämnat in proverna som Sandvikens kommun nu låtit analysera på laboratoriet Eurofins i Lidköping.
De misstänkta livsmedlen är Icas Tortillachips Natural, Santa Maria Dip Guacamole Style, Santa Maria Dip Cheddar Cheese, samt Quorn Färs.
Enligt de analysrapporter från Eurofins som FoodMonitor tagit del av så är innehållet av jordnöt i livsmedlen mindre än 1 ppm.
Sandvikens kommun har även varit ute i dagligvaruhandeln och hämtat in referensprover på de misstänkta batcherna. Resultaten från de analyserna ska, enligt den senaste uppgiften från Livsmedelverket, vara klara under morgondagen.
HÅKAN FRISELL
Läs mer: 
Taco-lunch misstänks ha orsakat flickas död