Ko kalvade på slakteri
Nu har det hänt igen. En högdräktig ko har transporterats till slakteri. Denna gång drabbades slakteriet Ello i Lammhult AB i Lammhult. Kon kalvade innan slakt.
”Under natten har kon kalvat. På morgonen återfinns en fullgången och frisk kalv i boxen. Kon har alltså transporterats trots att hon är högdräktig”, skriver Livsmedelsverkets officiella veterinär i en underrättelse om bristfälligt djurskydd vid slakt som under förra veckan skickats till Länsstyrelsen i Kalmar län.
Enligt Länsstyrelsen är det inte helt ovanligt att högdräktiga kor hamnar på slakterier. Detta trots att det är olagligt att transportera dem. 
Det kan enligt myndigheten vara mycket svårt för ett slakteri att upptäcka att en ko är högdräktig. Det största ansvaret ligger därför på de köttbönder som skickar djur till slakt, och de transportörer som anlitas. 
FoodMonitor har nyligen berättat om ett fall där en högdräktig kviga slaktades och en fullgången död kalv föll ut på slakterigolvet. Då var det slakteriet Landerstedts Slakteri AB i Norberg som drabbades. 
Länsstyrelsen i Kalmar län meddelar att man i dagarna inlett en utredning av det aktuella ärendet.
/FoodMonitor