madeleinerecept9aug1
Landleys Frestelser: Grillmarinerad rostbiff med fetarostad sötpotatis och smörstekta kantareller
Madeleine Landley: Så här lagom till fredag gick jag igenom vad jag har tipsat om här på FoodMonitor de senaste veckorna. Efter allt småplock, fisk och fågel kände jag nu att det är dags för en redig köttbit. Känner ni också så ibland att det bara kliar i fingrarna att få lägga något gott på grillen som sedan mumsas på med en massa goda tillbehör? Gärna tillsammans med ett mustigt rödvin och skön kvällssol.
Ja oavsett om det blir sol eller ej, är det vad jag ska göra den här helgen. Och på tal om väder har vi haft förmånen att få en del regn på sistone. Med lite tur kommer det alltså snart att finnas kantareller mer än enbart på stigarna, vilket lämpar sig utmärkt att smörsteka och servera till denna goda rätt.
En ny upptäckt är att grilla kött med en Marinator. Istället för att låta köttet ligga flera timmar i en marinad, klappar man bara in kryddor runt om köttet och sprutar sedan in marinaden i köttet under grillningen. Metoden lämpar sig bäst på stekar som grillas långsamt under 1-1,5 timmar. Då och då vänder man på steken och passar samtidigt på att spruta in lite av marinaden. Resultatet blir ett gudomligt mört kött som bara smälter i munnen.
En marinator eller köttspruta ligger på 50 kronor och uppåt och går att hitta i vilken välsorterad matbutik som helst. Det är en billig investering för något som blir så gott.
Grillmarinerad rostbiff med fetarostad sötpotatis och smörstekta kantareller
För: 4 personer
madeleinerecept9aug2Grillmarinerad rostbiff:
800g rostbiff
3 vitlöksklyftor
3 msk cumberlandsås
3 msk balsamico
3 msk hickorysås (alt 1 tsk liquid smoke för glutenfritt)
1 msk sambal oelek
4 msk rapsolja
1/2 dl vatten
salt, peppar
Fetarostade rotsaker:
4 sötpotatisar (ca 500g)
3 stora palsternackor
150g fetaost
2 msk färsk timjan
3 msk rapsolja
salt, peppar
Smörstekta kantareller:
4 dl kantareller
4 msk flytande smör
2 msk färsk persilja
salt, peppar
1 dl bearnaisesås
2 dl crème fraîche
1. Pressa vitlöken och mixa tillsammans med cumberlandsås, balsamico, hickorysås, sambal oelek, rapsolja, vatten och kryddor. Ha i en skål och sug upp lite i taget med köttsprutan. Salta och peppra köttet runt om. Värm grillen och placera kolet i ena änden av grillen när det fått bra glöd. Lägg på köttet och grilla det långsamt under ca 90 minuter med lock eller aluminiumfolioe. Vänd köttet ca var 15:e minut och spruta in marinad i köttet med hjälp av köttsprutan.
2. Skär sötpotatisen till stavar och skiva palsternackan. Repa över färsk timjan och krydda. Ringla över olja och ställ in i 225° i 20 minuter. Tag ut och smula över fetaost. Ställ in ytterligare 10 minuter.
3. Rensa kantarellerna och stek hela i smör. Salta och peppra och klipp över färsk persilja.
4. Rör ihop bearnaisesås med creme fraiche. Servera eventuellt med en sallad.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 09.08.2013