naturensval
Konsumentverket: ”Naturens val” bryter mot läkemedelslagen
Kosttillskottåterförsäljaren ”Naturens val”, eller ”Natures Choise” som man ibland kallar sig, bedriver en verksamhet som strider mot både läkemedelslagen och marknadsföringslagen. Det anser Konsumentverket.
– Vi anser att bolaget gör medicinska påståenden och hälsopåståenden som inte är förenliga med gällande lagstiftning, säger Emy Gustavsson, jurist, Konsumentverket.
Enligt vad FoodMonitor erfar så gör ”Naturens val” påståenden på webbsidan www.naturensval.se som: ”våra utvalda produkter stärker immunförsvaret, skyddar kroppen mot sjukdomar…”.
I ett reklamblad från ”Naturens val”, som skickas ut per post till konsumenter, skriver man bland annat att företagets preparat är ”supermat som kan skydda din kropp mot sjukdomar!”, ”ger starkare potens”, och har ”anti-inflammatoriska egenskaper”. Dessutom påstås preparaten ”stabilisera blodsockret” och ”minska risken för hjärtinfarkt”.
Konsumentverket berättar att man gärna vill få kontakt med de personer som står bakom ”Naturens val”, men att det har varit svårt att ta reda på vilka de är.
Enligt Konsumentverkets utredning är det Handelsbolag D – Service som sköter distributionen åt ”Naturens val”. Det är även Handelsbolag D – Service som registrerat domännamnet www.naturensval.se hos toppdomänen .se.
Ett annat företag som förekommer i myndighetens utredning är Rapid Distribution AB som står som mottagare på de svarskuponger som finns i reklamblad som ”Naturens val” skickar med post till konsumenter.
Men en representant för Rapid Distribution AB säger att bolaget enbart har hand om kundtjänsten åt ”Naturens val” och Handelsbolag D – Service.
Att man även skulle vara ansvariga för distributionen av reklamutskicket vill Rapid Distribution AB inte alls kännas vid, trots att bolagets namn klart och tydligt står på reklambladens svarskupong.
”Jag tror inte ens att jag har sett reklambladen”, säger bolagets representant.
FoodMonitor söker ansvariga för ”Naturens val” och Handelsbolag D – Service för en kommentar.
HÅKAN FRISELL
FoodMonitor-Fakta:
Totalt har hittills åtta anmälningar mot ”Naturens val” kommit in till Konsumentverket.