korIMG 5639
Nya hygienregler ska stoppa smittspridning inom lantbruket
Från och med igår gäller nya hygienregler inom det Svenska lantbruket. Nu krävs att det ska finnas möjlighet att tvätta och desinficera händerna för den som besöker en djuranläggning. De nya reglerna syftar till att bland annat motverka antibiotikaresistens.
– Syftet med reglerna är att alla som har eller arbetar med djur, alternativt besöker verksamheter där det finns djur, försöker förebygga smittspridning både mellan djur och mellan djur och människor. Detta medverkar även till att minska risken för uppkomst av antibiotikaresistens eftersom friska djur inte behöver antibiotika, säger Christina Thörn på avdelningen för djurskydd och hälsa, i en kommentar.
Djurägaren ska efter de nya reglerna nu trätt ikraft enligt myndigheten ”se till att personer som kommer in djurbesättningen har rena kläder och skor, alternativt använder skyddskläder och skoskydd”.
Dessutom ska djurägaren också ”se till att personer som kommer in djurbesättningen har rena kläder och skor, alternativt använder skyddskläder och skoskydd”.
Läs mer om de nya reglerna här!
/FoodMonitor