Göteborgs Kex stoppar produktionen av smörgåsrån som innehåller Veron W
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har den inom EU förbjudna antibiotikan kloramfenikol påträffats i enzymblandningen Veron W till den Svenska kexindustrin. Nu meddelar kexbolaget Göteborgs Kex att man stoppat produktionen av smörgåsrån där blandningen ingår.
Enligt Göteborgs Kex är emellertid halten av kloramfenikol i den färdiga produkten så låg att den inte tros ha någon skadlig effekt på konsumenter. Därför har heller inga produkter återkallats från dagligvaruhandeln. 
Totalt har Göteborgs Kex tagit emot 1.2 ton kontaminerad enzymblandning från grossisten Caldic Sweden AB i Malmö sedan i slutet av april i år.
Enzymblandningen Veron W tillverkas i Nederländerna och Tyskland. Det var vid en egenkontroll som en tillverkare upptäckte att enzymblandingen innehöll höga halter av den cancerframkallande substansen kloramfenikol. Kloramfenikol används i vissa fall som bredspektrumantibiotika till djur.
Även godisbolaget Cloetta har köpt den aktuella enzymblandningen från Caldic Sweden AB. Men trots upprepade försök har FoodMonitor inte lyckats få svar på vilka av Cloetta:s produkter som är drabbade. Bolaget har inte meddelat om man stoppat produktionen av produkter som innehåller Veron W.
/FoodMonitor
Läs mer: Förbjuden antibiotika i enzymblandning – Göteborgs Kex, Cloetta, och Fazer, är drabbade
På plus: Förbjuden antibiotika upptäckt i enzymblandning till kexindustrin