Forskare på Karlstads Universitet rasar mot Olav Thon
Den snart 90-årige norske fastighetsmagnaten och mångmiljardären Olav Thon har skapat köpcentra i Värmland som drar in stora belopp varje år när norrmän åker över gränsen och handlar livsmedel. Karlstads Universitet gjorde honom i mars i år till hedersdoktor för hans samhällsengagemang. Men nu rasar forskare på samma universitet mot att Olav Thon stöder det norska Fremskrittspartiet. Det rapporterar tidningen Värmlands Folkblad.
– Jag tycker faktiskt att det är vanhedrande för universitetet att man har utsett honom till hedersdoktor. Och dessutom för hans samhällsengagemang, säger Ulla Rantakeisu som är universitetslektor i socialt arbete, till tidningen Värmlands Folkblad.
Ulla Rantakeisu får enligt Värmlands Folkblad medhåll från kollegorna Carl-Gustaf Bornehag som professor i folkhälsovetenskap och Bengt Starrin som är professor i socialt arbete. 
Fremskrittspartiet karakteriseras ofta som invandrarfientligt och högerpopulistiskt.
Olav Thon har enligt uppgift inte bidragit till med några pengar partiet.
I Norge har fastighetsmagnatens ställningstagande för Fremskrittspartiet bland annat lett till att fackliga organisationer hotat med att bojkotta de hotell han äger.
Olav Thon är tydlig med varför han nyligen markerat sitt stöd.
– Jag ville vara tydlig vad jag står för och slippa spekulationer om vart jag lägger min röst. Fremskrittspartiet har aldrig fått visa vad det går för. Jag tror på deras program, säger han, till Värmlands Folkblad.
Enligt Bengt Starrin finns det en risk att den människosyn som Fremskrittspartiet och Thon står för kan smitta av sig även på universitetet.
– Det finns en risk att man kopplar ihop saker och ting och det måste vi som universitet förhålla oss till, säger han, till Värmlands Folkblad. 
/FoodMonitor