Kommunalråd upptäckte fusk
med Kalixlöjrom på lyxkrog
Restaurangen Matbaren på Grand Hôtel sa till två kunder att löjrommen som serverades var äkta Kalixlöjrom. Men restaurangen hade otur. Kunderna var kommunalrådet Ellinor Söderlund från Kalix och hennes man. Snart kom sanningen fram. Det var inte Kalixlöjrom. Det avslöjar tidningen Norrbottens-Kuriren idag. 
– Det kändes lite snopet. Speciell när man är från Kalix så vill man veta att det är äkta vara, säger Ellinor Söderlund.
– Tjejen som serverade oss sa att maträtten var toppad med Kalixlöjrom. När jag sa att vi ville se hur den var märkt gick hon och tittade. Och då sa hon att det var Bottenvikens löjrom men att de brukade ha Kalixlöjrom ibland och det var därför de inte hade skrivit ut det i menyn.
Martin Berg är vice vd och kökschef på restaurang Mathias Dahlgren där Matbaren i Grand Hôtel ingår. Han tycker inte att restaurangens agerande var så farligt.
– I Matbaren byter vi rätter dagligen så det händer väldigt mycket. Det är den mänskliga faktorn som har begått ett misstag och jag tycker inte att det är speciellt allvarligt. Speciellt inte när personalen gått till köket och dubbelkollat och sedan kommit tillbaka med rätt information.
Men kunderna blev väl vilseledda av den information som ni gav till dem först att det var Kalixlöjrom?
– Ja, det har de blivit, absolut. Och det är trist men jag tycker det är ett misstag som vi har rättat till, säger Martin Berg.
Livsmedelsverket meddelar att man tagit emot en anmälan av händelsen.
HÅKAN FRISELL
Läs mer: Stockholm: Ica-butiker vilseledde konsumenter om Kalixlöjrom