Vädjan om omedelbart
stöd till norra Mali
Bamako - Malis regering, FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO), FN:s livsmedelsprogram (WFP) och 15 andra partners har genomfört en akut livsmedelssäkerhetsanalys som visar att tre av fyra hushåll i norra Mali har en osäker livsmedelsförsörjning och är starkt beroende av mathjälp.
De mest utsatta människorna i norra Mali, omkring 1,3 miljoner människor, har haft dåliga möjligheter att återhämta sig efter den senaste konflikten och efter förra årets mat- och näringskris som följde efter oregelbundna regn. När internflyktingar och flyktingar börjar återvända till sina samhällen kommer de begränsade resurserna att ansträngas ytterligare och antalet människor som behöver assistans lär sannolikt öka.
Minskningen av djur som skett de senaste månaderna har en allvarlig inverkan på matsäkerheten och försörjningsmöjligheterna hos den agro-pastorala befolkningen. Kombinationen av matkrisen och säkerhetsläget har lämnat mycket begränsade möjligheter för människor att komma på fötter igen. Den lokala ekonomin i norr börjar visserligen långsamt att återhämta sig och livsmedelsorganisationer stärker här sin närvaro, men många bönder har inte kunnat köpa utsäde och gödningsmedel och har ett fortsatt behov av livsmedelsassistans.
För att kunna trappa upp sin verksamhet i norr framtill slutet av den torftiga säsongen behöver WFP bidrag på 425 miljoner kronor (67 miljoner US dollar). WFP kan då fortsätta att ge viktig livsmedelsassistans till de mest utsatta befolkningsgrupperna och att möta näringsbehoven hos barn, gravida och ammande kvinnor.
FAO behöver 76 miljoner kronor (12 miljoner US dollar) i bidrag för att skydda och återställa försörjningsmöjligheterna hos sårbara hushåll i den norra delen av landet. Den hjälp som tillhandahålls fram till slutet av året kommer främst att omfatta leveranser av redskap och annat material som är nödvändigt för jordbruksproduktion och boskapshållning, samt fiskeredskap, så att 420 000 utsatta människor kan producera livsmedel så tidigt som i december 2013.
Dessa åtgärder kommer att hjälpa Malis regering, FAO och WFP att rädda liv och säkra levebröd, genom att tillhandahålla livsmedelsassistans och jordbruksprodukter till de mest utsatta människorna i de norra delarna av Timbuktu, Gao, Kidal och Mopti.
En analys av livsmedelssäkerheten i den södra delen av landet pågår för närvarande.
/FAO
/FoodMonitor