lrf-fr1LRF tror på gårdsförsäljning av vin
Idag presenterades utredningen om gårdsförsäljning av alkoholdrycker. LRF välkomnar förslaget om hur lagstiftningen ska utformas och förbundsordförande Lars-Göran Pettersson (foto) tror att den kan bidra till nya jobb samtidigt som Systembolagets ställning förblir ohotad.
 
Utredningen har gjort en grundlig genomgång av EU-rätten och den svenska alkoholpolitiken och LRF välkomnar förslaget på hur lagstiftningen ska utformas för att tillåta småskalig gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.

– Utredningen visar hur gårdsförsäljningen kan utformas så att den skapar sysselsättning på landsbygden samtidigt som den upprätthåller Sveriges alkoholpolitiska mål och säkerställer att Systembolagets nuvarande roll tryggas, Lars-Göran Pettersson, och fortsätter:
 
– Den visar också hur man ska hantera möjligheten för småproducenter att sälja sina produkter. Med den inramning som föreslås kommer gårdsförsäljningen att kunna bidra till nya jobb både direkt och indirekt.

Förslaget till ny lagstiftning om försäljning får en viktig roll i regeringens vision Sverige - det nya matlandet, där utvecklingen av drycker med dess smaker och karaktärer berikar måltidsupplevelsen och utveckla måltidsnäringen.

– Alkoholpolitisk är kopplingen mellan dryck och mat av betydelse och den småskaliga alkoholproduktionen kan med utredningens förslag ta en betydelsefull roll för utvecklingen av en passande alkoholkultur. LRF anser att regeringen snarast bör sända ut utredningen på remiss, säger Lars-Göran Pettersson.
 
/FoodMonitor

 

 

t20