knackefrukt
Mer fibrer åt folket
Hela 45 procent av svenskarna anser att innehållet av fibrer är viktigt när de väljer bröd. Det är en ökning med 14 procent jämfört med föregående år. Det konstaterar Brödinstitutet i sin senaste undersökning. (Foto: Catarina Bennetoft)
– Fibrer är nyttiga eftersom de ger en god mättnadskänsla, hjälper till att hålla hjärtat friskt och stimulerar magen. Vi får framför allt i oss fibrer genom fiberrika bröd, frukt och grönsaker, konstaerar Catarina Bennetoft på brödinstitutet.
Bröd innehåller olika sorters fibrer som är viktiga för att vi ska må bra. En del fibrer minskar risken för förstoppning, medan andra kan bidra till minskad risk för hjärtkärlsjukdom och diabetes. Vete, råg, havre och korn innehåller en blandning av olika sorters fibrer.
– De goda hälsoeffekterna av fiberrik kost är väl dokumenterade experimentellt, epidemiologiskt och på populationsnivå, säger professor Göran Haellmans vid Umeå universitet. Det som saknas är omfattande interventionsstudier under lång tid, men de är ekonomiskt närmast ogörbara.
– Innehåll av fullkorn hamnar också högt upp när man väljer bröd. Hela 40 procent av deltagarna i undersökningen anger att detta är viktigt. Ju mer fullkorn ett bröd innehåller, desto mer fibrer, vitaminer och mineraler ingår, berättar säger Catarina Bennetoft och fortsätter:
– Fullkornsmjöl går att göra från alla sädesslag. Man använder hela kärnan – skaldelarna och grodden när man mal till fullkornsmjöl. Men det finns nästan inga mjuka bröd bakade av enbart fullkorns mjöl, utan det blandas oftast med en viss del vetemjöl för att det ska bli luftigt, saftigt och gott. Vill du ha 100 procent fullkorn i brödet ska du välja knäckebröd.
/FoodMonitor