madeleinerecept26nov1
Landleys Frestelser: Pulled kycklingratäng med grönkål och soltorkade tomater
Madeleine Landley: En månad kvar till julafton – tänk vad fort det går! Säkerligen har tankarna redan börjat cirkulera kring vad man ska laga till jul, hur planeringen ska läggas upp – och förstås vad man ska köpa i julklapp till sina nära och kära. Ja, julklapparna är jag dessvärre lika rådlös kring, däremot kan jag bjuda på ett gott tips till kvällens middag.
Förra året lagades det en hel del mat med inspiration av julens smaker hemma hos oss. Ta exempelvis apelsin, rödbetor, grönkål och fikon – de förknippas väl med julen men går precis lika bra att laga när som helst.
Eftersom december snart är här, och julstöket likaså, blir det idag ett enkelt men ack så gott recept. En gratäng sitter trots allt som en smäck en kulen vinterkväll. Dessutom innehåller den järnrik grönkål, frasig kyckling och ett täcke av krämig ost och grädde.
Pulled kycklingratäng med grönkål och soltorkade tomater
madeleinerecept26nov2För: 4 personer
Fyllning:
900g kycklingfilé
Santa Maria Pepper & Garlic
1 gula lökar
200g färska champinjoner
200g grönkål
3 msk äppelcidervinäger
200g soltorkade tomater (1 liten burk)
200g riven ost
salt, peppar
Stanning:
3 ägg
4 dl vispgrädde
Santa Maria Pepper & Garlic
salt, peppar

1. Lägg ut kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Krydda och ha i några klickar med smör. Tillaga kycklingen i 175° i ca 30 minuter eller till den nästan är genomlagad. Tag ut formen, låt kycklingen svalna, trasa sedan sönder köttet till strimlor med en gaffel (som pulled pork). Lägg tillbaka kycklingtraset i gratängformen.
2. Grovhacka gul lök och champinjoner. Stek i smör till de fått fin färg. Ha ner i gratängformen tillsammans med kycklingen.
3. Skölj och hacka grönkålet. Fräs upp smör i en stekpanna och ha ner grönkålet. Stek några minuter med salt och peppar. Slå på vinägern och låt den fräsa bort. Ha ner grönkålet i gratängen.
4. Strimla soltorkade tomater och riv osten. Blanda ner i gratängen och blanda allt. Vispa ihop ägg med grädde och kryddor. Slå stanningen över gratängen och ställ in gratängen i 225° i ca 30 minuter. Låt gratängen stå till sig ca 10 minuter innan servering.
Madeleine1
Detta recept och många fler hittar du i Landleys Kök

/Madeleine Landley i FoodMonitor 26.11.2013