Livsmedelsverket meddelar att man publicerat en vägledning till förordningen om tillsatser. Myndigheten hoppas att den ska göra det lättare för företag och kontrollmyndigheter att tillämpa lagstiftningen.
”EU-förordningen om tillsatser publicerades redan 2008, men olika delar av förordningen skulle börja tillämpas vid olika tidpunkter. Sedan 1 juni 2013 ska förordningen tillämpas i alla delar inklusive bilagorna. Med anledning av detta har Livsmedelsverket väntat med att ta fram en vägledning tills nu”, skriver Livsmedelsverket.
”För att en tillsats ska få användas i livsmedel måste den vara godkänd. Bara tillsatser som inte utgör någon hälsorisk och som är av värde för konsumenten eller nödvändiga för livsmedlets framställning och hantering blir godkända. Användningen av tillsatser får heller inte vilseleda konsumenten”.
Nespresso utökar sin Coffee+-serie med Active – en dubbel espresso med smak av vanilj, mandel och kex. Kaffet är berikat med vitamin B6, vilket enligt bolaget kan bidra till att minska trötthet och utmattning. En kopp ger 31 procent av dagligt referensintag av vitamin B6.