agg14Ägg allt mer på tapeten
Påsken innebär att vi svenskar konsumerar ägg i stora lass. Statistik från Jordbruksverket visar dock att äggkonsumtionen ökar även resten av året. Närmare bestämt från 197 ägg per person 2008 till 222 under förra året.
– Äntligen börjar ägget få den plats det förtjänar på matborden och som mellanmål, säger Charlotte Norrman-Oredsson, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.
Enligt Svenska Ägg har myten om att man ska undvika ägg för att de innehåller kolesterol har varit seglivad samtidigt som forskningen visar att ägget är en riktig vitaminkick. Livsmedelsverket ändrade också sina rekommendationer när det gäller att servera små barn ägg 2011.
Livsmedelsverket anser att ägg bidrar med viktiga näringsämnen och att det är bra om barnet får sådan mat tidigt. Många länder har en betydligt högre äggkonsumtion än Sverige. I länder som Japan och Kina ligger den på 350 ägg per person och år, konstaterar Svenska Ägg i ett pressmedelande.
– Personligen tror jag att nya dieter och det stora intresset för att träna gör att äggkonsumtionen ökar, och därmed också kunskapen om att ägg är nyttig mat, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
Ägget börjar också bli ett vanligt mellanmål som passar bra att ha i väskan.
– Som äggproducent har jag förstås öga för när någon äter ägg på ovanliga ställen, och jag har flera gånger sett resenärer som väntar på sitt tåg hala upp ett kokt ägg ur handväskan, säger Charlotte Norrman-Oredsson.
/FoodMonitor