Sugrörsglasögon2Förbjuden mjukgörare upptäckt i sugrörsglasögon
Det tyska livsmedelsverket har upptäckt att sugrörsglasögon med den förbjudna mjukgöraren DPHP sålts till 26 länder av den tyska importören Out of the blue KG i Lilienthal via grossisten Woolworth GmbH i Radevormwald, däribland Sverige. Tillverkaren är enligt uppgift ett kinesiskt företag. Men Livsmedelsverket påstår idag att man inte kan stoppa produkten.
– Tyvärr kan vi inte stoppa produkten eftersom den svenska lagstiftningen inte räcker för att skydda konsumenterna på ett effektivt sätt när det gäller material i kontakt med livsmedel. Därför informerar vi företagen och hoppas att de stoppar försäljningen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.
Detta trots att DPHP, som är en ftalat, har uppmätts i den aktuella produkten i en halt på hela 31 gram per 100 gram.
Det tyska livsmedelsverket betecknar innehållet av kemikalien i produkten som en allvarlig risk för människors hälsa.
Att Livsmedelsverket inte vidtar några åtgärder står i stark kontrast till uppgifter från det tyska livsmedelsverket som säger att den tyska importören börjat åtarkalla alla sugrörsglasögon.
De aktuella sugrörsglasögonen har märkningen Drinking Tube ”Glasses”. Artikelnumret är 93/2017. Produkten har också ett barcode- nummer som är 4029811191796.
Trots att det tyska livsmedelsverket gett en distributionslista med de företag i Sverige som fått sugrörsglasögonen till Livsmedelsverket så har den Svenska myndigheten valt att inte gå ut med den informationen offentligt.
/FoodMonitor
Foto: Livsmedelsverket.