Ska Ryssland kasta ut McDonald´s?
Det verkar som om Ryssland har bestämt sig för att hamburgerkedjan McDonald´s ska lida konsekvenser på grund av det försämrade politiska läget. Den ryska konsumentmyndigheten, Rospotrebnadzor, meddelar nu att man stämmer McDonald´s i en domstol i Moskva för att bolaget säljer mat som innehåller mer fett och kolhydrater än vad lagstiftningen tillåter. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Enligt Reuters så vill Rospotrebnadzor att domstolen bestämmer att vissa av de produkter som McDonald´s producerar och säljer är olagliga.
Rospotrebnadzor har i ett uttalade även påstått att sallader och andra av bolagets produkter är kontaminerade med koliforma bakterier och utgör en risk för matförgiftning.
Enligt Reuters vore det inte första gången som Rospotrebnadzor vidtar åtgärder som följer Rysslands politiska agenda. När Georgia stärkte sina band med Washington förbjöds vin från landet. Och när Moldavien närmade sig EU förbjöds sprit som producerats i det landet.
Enligt uppgift kommer Rospotrebnadzor:s stämning efter det att man gjort inspektioner i två av kedjans restauranger i Novgorod.
McDonald´s etablerade sig i Ryssland år 1990 och driver i dagsläget över 400 restauranger i landet.
Bolaget utlöste vrede tidigare i år bland ryska nationalister då man stängde restauranger på Krimhalvön efter Rysslands invasion.
/FoodMonitor