Ovanligt många rapporter om hög transportdödlighet på Kronfågel Valla
Det har skett en kraftig ökning av antalet rapporterade ärenden som gäller hög transportdödlighet som upptäckts på kycklingslakteriet Kronfågel i Valla. Bara den senaste månaden har 30 ärenden rapporterats till Länsstyrelsen i Södermanlands län. Det handlar om ett och samma transportbolag som hämtat slaktkycklingar hos 20 olika uppfödare i flera län.
– Det här är det mesta vi någonsin fått in. Det är aldrig i närheten av det här i normalfallet, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare och samordnare på Länsstyrelsen i Södermanlands län.
Enligt Ulrike Segerström gäller anmälningarna i första hand det transportbolag som Kronfågel anlitar för sina transporter av slaktkycklingar. Men det är ännu inte klart hur den höga transportdödligheten uppstod i samband med de 30 transporterna.
Problem kan ha funnits hos de 20 aktuella uppfödarna. Av dessa uppfödare så förekommer en del i flera anmälningar. En uppfödare omfattas av fem anmälningar. En annan av tre anmälningar.
Länsstyrelsen meddelar att man nu utreder anmälningarna. En jurist på myndigheten säger emellertid att man redan misstänker att brott begåtts och att man med största sannolikhet kommer att göra en åtalsanmälan mot transportbolaget.
Man kommer också att skicka ärenden vidare till andra länsstyrelser i de fall då även primärproducenter utanför Södermanlands län misstänks för brott.
/FoodMonitor