Fruktad fluga nu i Skåne
Den av frukt- och bärodlare fruktade bananflugan har påträffats i det skånska landskapet. Det är det första fyndet i Norden. Det meddelar Jordbruksverket idag.
– Vi har varit medvetna om att Drosophila suzukii skulle kunna komma in över landets gränser och har varit beredda. Nu när vi hittat flugan i våra fällor kommer vi att fortsätta bevaka den, säger Sanja Manduric vid Växtskyddscentralen i Alnarp.
Det är enligt Jordbruksverket extra besvärligt att den aktuella flugan angriper vilda bär. Det gör att det är svårt att hålla koll på dess framfart i naturen.
– Flugans angrepp syns på små stickhål efter honornas äggläggningar. Inuti frukten eller bäret finns sedan fluglarver eller puppor som är fyra millimeter långa. Ofta upptäcks skadorna inte förrän efter skörd, säger Sanja Manduric.
Jordbruksverket meddelar att man nu kommer att börja samla in mer information om flugans beteende.
”Nu gäller det att ta reda på så mycket som möjligt om den nya skadegörarens beteende i vårt klimat. Jordbruksverkets växtskyddscentral i Alnarp kommer att samla in information om flugan i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och aktörer från trädgårdsnäringen. Vi kommer att ta fram information till frukt- och bärodlarna under 2015”, skriver Jordbruksverket i en kommentar.
/FoodMonitor