Livsfarliga gasolflaskor återkallas
Konsumenter som har köpt eller fyllt på gasflaskor sedan den 28 april 2014 av märket Primagaz ska omgående återlämna dessa till inköpsstället eller lämna dem till Räddningstjänsten. Detta efter det att fel upptäckts med vissa gasflaskor. Det meddelar idag Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i ett pressmeddelande.
”Felet innebär att ventilens smältsäkring kan börja läcka. Gasol är en brandfarlig gas som, när den läcker ut, kan bilda en explosiv gasblandning i luft. Detta är särskilt allvarligt om gasolen läcker inomhus, där den kan ansamlas och explodera med mycket allvarliga konsekvenser som följd”, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
”En sådan gasblandning kan också lätt antändas, till exempel av statisk elektricitet, en strömbrytare eller annan elutrustning. I gasolen finns ett luktmedel som varnar om att gasol läckt ut. Om man upptäcker denna lukt, larma räddningstjänsten via 112. Lämna om möjligt dörrar och fönster öppna för att vädra ur gasolen.”
Enligt MSB kan det finnas många gasflaskor med det aktuella felet kvar ute hos konsumenter.
”Endast ett fåtal har i dagsläget lämnats in, och MSB ser allvarligt på de risker som återstående flaskor medför. Det rör sig om cirka 2 700 gasolflaskor som ännu inte återlämnats”, skriver myndigheten.
/FoodMonitor