Allt fler ekologiska ägg
Antalet värphöns som producerar ekologiska ägg ökar kraftigt. Det visar ny statistik från branschorganisationen Svenska Ägg.
Från januari i år till och med mars nästa år räknar man med en tjugoprocentig ökning. Anledningen är att fler och fler konsumenter väljer ekologisk mat, och ägg är ett av de baslivsmedel som självklart har ekologiska alternativ, konstaterar man..
– Efterfrågan har ökat mycket snabbt och flera av våra medlemmar ställer nu om sin produktion, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare på Svenska Ägg.
En del ställer om sin konventionella produktion och en del bygger helt nytt. Omställningstiden är flera månader från beslut till att äggen som produceras hamnar i butiken. Bara att kläcka fram och föda upp ekologiska unghöns tar cirka fem månader. Dessutom behövs tid för om- eller nybyggnation av stall för hönsen, meddelar Svenska Ägg vidare.
Ekohönan ska kunna röra sig fritt i stallet och hon måste ha möjlighet att gå ut i en beteshage. Där kan alla hönor krafsa, sprätta, sandbada, picka mask och beta gräs när vädret tillåter. Hönsen kan även sprätta och "bada" i ett strömaterial, sand, kutterspån eller liknande på golvet inne i stallet.
En av de bönder som ställt om är Mikael Gilbertsson på Stjernsunds gård utanför Askersund.
– Efterfrågan är jättestor. Dessutom är det kul med de frigående hönsen, säger han.
/FoodMonitor