kaffekapslar
Kaffeindustrins kapselbluff 
på väg att synas?    
Kaffekapselmaskinerna har på kort tid blivit storsäljare. Men allt fler konsumenter upptäcker att kaffet i kapslarna är svindyrt. Eva Gefvert Nordell, ägare och rostmästare vid Åre Kafferosteri, tror att allt fler konsumenter snart kommer att inse att det är samma kaffe som i butikshyllan men mycket dyrare.
”De ger en illusion av kvalitet. Vi tror att det blir bra bara för att det är en maskin”, säger hon.
 
”Man säger till kunden att det här är det bästa de kan få, och att det är ett enkelt sätt att få en kopp kaffe. Man lägger in drömpulver i kundens ögon.”
 
Ofta ligger kilopriset för kaffet i kaffekapslarna på mellan 300 och 500 kronor. Samtidigt skapas ett berg av förpackningsskräp.
 
Åre Kafferosteri tillverkar ett av Sveriges bästa rostade kaffen. Företaget använder endast det bästa råkaffet som går att köpa på marknaden, specialkaffeklassificerat och Cup of Excellence kaffe. Eva Gefvert Nordell tycker det är synd att konsumenterna slänger bort sina pengar på kaffekapslar när de kan få kaffe av yttersta kvalitet till samma pris.
 
”Jag förstår inte varför man ska betala dyrt för ett vanligt kaffe när man kan köpa specialkaffe, och till och med Cup of Excellence-kaffe för samma pris.”
 
För kaffebolagen är kapselkaffet emellertid en utmärkt idé menar Eva Gefvert Nordell.
 
”De har sett till att man måste ha en speciell maskin för varje kaffemärke. Så du knyter upp dig för inte välja en annan leverantör sedan.”
 
Samtidigt tror Eva Gefvert Nordell att kapselmaskinerna snart riskerar att möta samma öde som bakmaskinen.
 
”Kaffekapslar är som bakmaskinen. De kommer att försvinna när folk inser hur det ligger till, för vem vill köpa en Vaz Lada till priset av en BMW", säger hon.
 
/HÅKAN FRISELL