HRF: McDonalds bedriver
rovdrift med personalen
I svt:s Dokument Inifrån visades idag hur hamburgerjätten McDonalds systematiskt kränker och bedriver rovdrift med sin personal.
”Det är så upprörande. De bedriver rovdrift”, säger fackföreningen HRF:s förbundsordförande Ella Niia till tidningen Expressen.
 
Kränkningarna hos McDonalds verkar inte ha några gränser. Presterar man inte tillräckligt bra fryses man ut. Vid en av McDonalds restauranger har man enligt uppgift tvingat anställda på att skrubba toaletter med tandborste som bestraffning.
Vid en annan restaurang sattes en gravid kvinna på att göra tunga lyft för att få henne att sluta. Allt för att höja omsättning och vinstmarginal.
 
”Att be personalen stämpla ut om de har lite att göra, och sedan bestraffa dem med att skura toaletten med tandborste är rena trakasserier.”
 
Enligt McDonalds skedde oegentligheterna för mer än ett år sedan. Nu har bolaget bättrat sig menar man.
 
”Vi vill verkligen markera att det är helt oacceptabelt att behandla medarbetare illa. De är vår största tillgång. Vi gör undersökningar varje år då flera tusen medarbetare svarar. Det ger en annan och mer rättvisande bild än den som målas upp i media – åtta av tio skulle till exempel rekommendera en kompis att börja jobba hos oss. Flertalet av händelserna ligger dessutom – som vi förstår det – minst ett år tillbaka i tiden - innan vi genomförde en rad åtgärder för att ytterligare förstärka våra rutiner. Men självklart är det ingen ursäkt för att se mellan fingrarna när det gäller eventuella övertramp mot enskilda medarbetare”, skriver bolaget i en kommentar.
 
/FoodMonitor