KO pekar ut och stämmer ”fulsäljare”
Företaget Vitalius Hälsokost AB i Huddinge har genom att låtsats samarbeta med företag som Ikea, Åhléns, Coop, Willys, och Ica, lurat många konsumenter. Företaget Greencaller AB i Älvsjö har brutit mot ett föreläggande och ska betala 750 000 kronor i böter. Det anser KO som nu stämmer bolagen i Patent- och marknadsdomstolen.
”KO stämmer två bolag samtidigt. Bakom bolagen står två män som har tio företag tillsammans, varav fem nu är föremål för rättegångar hos Patent- och marknadsdomstolen för oseriös telefonförsäljning. Konsumentverket har tagit emot bortåt 400 anmälningar mot männens olika bolag. Ofta är det äldre och sjuka personer som blivit utsatta för fulsälj”, skriver KO i ett pressmeddelande.
”Vitalius Hälsokost AB har, enligt KO, låtsats samarbeta med en rad kända företag som Ikea, Åhléns, Coop, Willys och Ica. Telefonförsäljarna har gett sken av att konsumenterna vunnit ett presentkort hos något av företagen. På så vis har de lurat människor att ta emot ett provpaket, utan att tala om att det leder till en dyr prenumeration på hälsokostprodukter. Ingen av anmälarna har fått någon vinst eller gåva.”
Greencaller har sedan tidigare fått ett föreläggande med vite mot sig. Nu vill KO att bolaget betalar vitet.
”KO stämmer även bolaget Greencaller AB. Bolaget har tidigare varit föremål för KO:s granskning och har undertecknat ett förbudsföreläggande. Det gick ut på att bolaget inte fick använda olika fulsäljmetoder vid telefonförsäljning. Nu anser KO att bolaget brutit mot föreläggandet och vill att domstolen dömer bolaget att betala ett vite på 750 000 kronor. Det är domstolen som slutligen avgör om Greencaller har brutit mot förbudet”, skriver myndigheten.
Konsumentverket har redan agerat för att frysa tillgångar på en kvarts miljon kronor i bolag som tillhör de båda männen.
FoodMonitor har sökt Vitalius Hälsokost AB och Greencaller AB.
DENNA ARTIKEL UPPDATERAS
/FoodMonitor