bohagstrom1_new_largeHagström får Rausingpriset
Rausingpriset delas ut vid Lunds universitet varje år i samband med Humanist- och teologdagarna 8-9 april. Vartannat år går priset en kulturpersonlighet. Årets tema är Övergångar och årets Rausingpristagare Bo Hagström kan sannerligen sägas ha varit med om många övergångar i sitt liv, skriver Lunds Universitet i ett pressmeddelande.
 
Bo Hagström kommer att ta emot sitt pris och också hålla årets Rausingföreläsning under rubriken Solens mat - en resa i smakernas värld, under Humanist och teologdagarna.
 
I Sverige har Bo skapat sig ett namn som producent för populära program som Sköna söndag, Gomorron Sverige, Aspegren mitt i maten, och inte minst den stora succén Solens mat. Programmen och de uppföljande böckerna om italiensk regional matkultur ger god insyn i hur den lokala produktionen av råvaror går till, hur de bearbetas till genuina traditionella rätter och vilket förhållande byborna har till sina mattraditioner.
 
Bo Hagström föddes 1948 i Simrishamn. Mormoderns kokkonster och matupplevelserna baserade på lokala produkter från hav och slätt lade grunderna till ett genuint intresse för mat. Journalistbanan inleddes på Nordvästra Skånes Tidningar och tog honom vidare till Aftonbladet.
 
Bo kom senare att styra kosan mot sydligare breddgrader. Han blev restaurangägare i Spanien och Italien, drev en egen radiokanal i Spanien under hela åttiotalet, och lade grunden för den djupa kunskap om Medelhavets matkultur som sedan kommit att karakterisera hans tv-program och böcker.
 
/FoodMonitor