belgienimg_3995IKEA:s billiga biff
förolämpning mot de
belgiska bönderna
Att sälja biff med pommes frites för 2,50 euro är en förolämpning mot de belgiska bönderna. Det hävdar Boerenbond, Belgiens motsvarighet till LRF, som anmält IKEA.
 
"Att banalisera vår mat på det viset är skandal och strider mot de uppgörelser vi gjort för att respektera ett korrekt pris för våra produkter", säger ordföranden Piet Vanthemsche (bilden) till organisationens språkrör Boer & Tuinder (Bonde & Trädgårdsmästare /red).
 
Pommes frites är den belgiska nationalrätten. IKEA serverade den i kombination med en biff på 150 gram för att locka kunder. Piet Vanhemsche tycker det är skandal att använda mat på det sättet. I Belgien får heller inte livsmedelshandeln använda lockpriser som ligger under deras egna inköpskostnader.
 
"Efter att ha dumpat priset på möbler, organiserar de också en dumpning av livsmedel", säger Piet Vanthemsche.
 
Tidigare har restaurangnäringens intresseorganisation kritiserat IKEA:s biff-kampanj för ”stilfördärv”.
 
"Restaurangerna säljer väl inte möbler", säger Danny Van Assche på Horeca Vlaandern.
 
IKEA säger att de inte gjort något olagligt. De har köpt in köttet för 9,77 euro.
 
"Helt marknadsmässigt", säger Nele Bouchier på IKEA till Boer & Tuinder.
 
"Vi jobbar med en leverantör som kan ge oss de bästa priserna. Det var aldrig vår mening att förolämpa de belgiska bönderna utan att föra fram deras produkt. De låga priserna är inte strukturella."
 
FOD Economi, den myndighet i Belgien som hanterar den sortens ärenden, har lagt anmälan till handlingarna. De kan inte ingripa. Det är visserligen förbjudet att sälja under inköpspris, men att driva restaurangrörelse är en tjänst och det har FOD inget inflytande över.
 
EWA WILDMARK