barillaimg_4465
Larm om missförhållanden
vid Wasabröd i Filipstad
Personalen vid flatbrödsmaskinen lider av ständigt återkommande huvudvärk och illamående. Ofta händer det att bröd börjar brinna och röken fyller hela produktionslokalen. Nu har facket och huvudskyddsombudet på arbetsplatsen fått nog. Wasabröd i Filipstad anmäls till Arbetsmiljöverket.
”Det här har pågått under en längre tid och nu är tålamodet slut. Personalen mår dåligt av situationen”, säger Christer Johansson, klubbordförande, fackföreningen Livsmedelsarbetareförbundet.
 
”Vi tar hjälp av Arbetsmiljöverket för företaget lyssnar inte på vad vi säger.”
 
Huvudskyddsombudet skriver i sin anmälan till Arbetsmiljöverket att personalen mår dåligt. Hur ser du på det?
”Jag kan inte möta hans påståenden. Jag vill inte säga att de är felaktiga, men de stämmer inte med vår uppfattning. Och då kan ju inte jag kommentera dem”, säger Tommy Mohlin, fabrikschef, Wasabröd i Filipstad.
 
”Jag blev väldigt förvånad över att ett huvudskyddsombud skickar in något sådant där till Arbetsmiljöverket utan att tala med berörda parter inom företaget. Det är ett mina ögon konstigt beteende.”
 
Problemen vid Wasabröds anläggning i Filipstad, som ägs av matjätten Barilla, började redan i januari. Men trots ihärdiga påstötningar har bolaget enligt facket inte förbättrat arbetsvillkoren.
 
Totalt har 34 tillbud rapporteras vid Wasabröds flatbrödslinje PL 7 enbart de senaste fem månaderna. Personalen lider svårt av den ofta över 30 grader varma torra och syrefattiga luften vid maskinen. Enligt facket är ventilationen vid linjen med tillhörande ugn underdimensionerad.
 
”Det har till och med varit folk som har åkt ambulans härifrån på grund av utmattning och uttorkning”, säger Christer Johansson.
 
”Vi vet att personal har klagat på hög värme. Men att det är hög värme är inte samma som att ventilationen är dålig. Vi har haft vår företagshälsovård där och mätt upp värmen, och fått en rapport från en fristående extern samarbetspartner som har sagt att de inte kan hitta några problem med värme vid ugnen”, säger Tommy Mohlin.
 
”Det finns ingenting som står i arbetsskyddsföreskrifterna att arbeta vid 30 grader är en olämplig temperatur. Däremot ska man givetvis se till att man har avbytare och har vätska och det har vi.”
 
Inte nog med att värmen enligt uppgift är olidlig vid flatsbrödsmaskinen. Enligt huvudskyddsombudet är det även vanligt med flatbröd som fattar eld.
 
”När det brinner i brödet, som inträffar ganska ofta, så fylls hela produktionslokalen av rök, vilket inte är bra”, skriver huvudskyddsombudet Tommy Bäck i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.
 
Enligt Tommy Molin speglar skyddsombudets anmälan till Arbetsmiljöverket endast dennes personliga uppfattningar om problemen vid fabriken i Filipstad. Men det håller inte facket med om.
 
”Nej, han är inte ensam. Vi har personalen med oss till 100 procent. Det är företagsledningen som inte förstår hur allvarligt det egentligen är”, säger Christer Johansson.
 
 
FoodMonitor-Fakta:
Barilla Sverige AB.
Barilla äger varumärket Wasabröd.
Omsättning: 1.1 miljarder kronor (2009).
Resultat före skatt: 356 Mkr.
Antal anställda: 496.
 
Wasabröd i Filipstad producerar cirka 1 500 ton flatbröd vid flatbrödslinjen PL 7.
Vid PL 7 arbetar 4-5 personer per skiftlag.
 
HÅKAN FRISELL
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
070-7749333
 

t20