elmiaaretsnarproduceradeMässnytt ELMIA: Vem tillverkar den godaste närproducerade osten?
Det är dags att vässa tävlingsformen. För nu har anmälan till tävlingen Årets Närproducerade Produkt öppnat, en prestigefylld utmärkelse som vänder sig till dig tillverkar ost, bröd, marmelad, sylt eller charkuterivaror av lokala råvaror.
 
– Vi instiftade priset 2009 och det blev så uppskattat att vi nu beslutat att arrangera tävlingen igen. Syftet är att lyfta fram företagare som satsar på närproducerade livsmedel och som kombinerar detta med miljöhänsyn, ärlighet och omtanke, förklarar Maria Lindsäth, som är projektledare för Elmia Närproducerat.
 
Utmärkelsen delas ut i fyra klasser; ost, bröd, sylt/marmelad och charkuteriprodukt. En jury kommer sedan att bedöma tävlingsbidragen efter smak, lukt, konsistens och utseende men också efter ”Det nya matlandets” värderingar: nyfikenhet, ärlighet, omtanke och kvalitet.
 
Juryn består av flera namnkunniga personer. Här finns bland annat kocken Carina Brydling, som ska vara programledare för P1:s Meny i sommar och Magnus Svensson som är kreativ ledare för Restaurangakademin. Här finns också elitkanotisten och europamästaren Anders Gustafsson som vet vikten av att äta bra mat.
 
– Vi tycker det är viktigt att det inte bara är ”matnördar” som ska bedöma produkterna, utan att vi också har en person som kan representera konsumenten, säger Magnus Svensson.
 
Välkommen med din anmälan. Tävlingsanmälan pågår fram till den 26 augusti. Den 20 oktober, mitt under Elmia Närproducerat, hålls sedan prisutdelningen.
 
Läs mer om tävlingen, regler och anmälan här.
 
/ELMIA
 
/FoodMonitor