Slakt82
Livsmedelsverket kan inte lämna ut handling om haltande sugga – men lämnar ut videoklipp med ljud
KOMMENTAREN Som FoodMonitor berättat om tidigare så beslutade Livsmedelsverket i dagarna att neka till att lämna ut videoklipp med ljud i djurskyddsärenden. Enligt myndigheten sparades inte klippen med ljud eftersom ljudet var ointressant. Men i september och november förra året lämnade Livsmedelsverket ut videoklipp med ljud. Och idag lämnade man ut ytterligare ett klipp med ljud.
Men myndigheten säger sig inte kunna lämna ut handlingen som beskriver avvikelsen som upptäcktes på ett av landets slakterier.
”828/2019 saknar information från djurskyddskontroll”, skriver man i ett mejl till FoodMonitor
Vi får alltså inte vet omständigheterna som gjorde att den aktuella suggan haltar som den gör på videoklippet. Det ökar inte direkt förtroendet för den svenska köttindustrin och myndigheternas kontroll.
Livsmedelsverkets registratur är en av de bästa i landet och har varit det under flera år.
Det är bara synd att myndighetens jurister är så inkonsekventa som de är. Eller ligger annat bakom? Vi vet sedan tidigare att avslöjanden om brister i djurskyddet inom köttindustrin inte direkt varit populärt bland alla i branschen.
Hemlighetsmakeriet gör situationen än värre.
Jag tror konsumenterna i dagsläget besväras rejält av bismaken av djurplågeri i köttet och mjölken. Speciellt när de får reda på att Livsmedelsverket och länsstyrelsen medvetet undanhåller uppgifter från media. Det är uppgifter som förr i stort sett aldrig sekretessbelades. Då var nog också förtroendet för kött- och mjölkproduktionen betydligt större.
Jag förstår frustrationen hos de bönder och transportörer som sköter sig och som håller djurskyddet högt. Deras extra slit betalar sig i dagsläget inte ekonomiskt. Men de sover nog bättre om nätterna.
LÄS OCKSÅ: Nu får du inte längre höra skriken inifrån slakterierna
p5HÅKAN FRISELL
Foto: Livsmedelsverket.