m32
Människoexploatering på restaurang
Tre Mongoliska medborgare står åtalade vid Värmlands tingsrätt för människoexploatering. Två personer som representerar två restauranger i två olika län i härvan är åtalade för brott mot utlänningslagen. Härvan kunde nystas upp när de misstänkta enligt uppgift försökte få en kvinna att åka tillbaka till Mongoliet. Personal på ett bolag på Arlanda flygplats slog larm till polisen. Kvinnan, som enligt uppgift är från Mongoliet och var en flickvän till en av de åtalade, hade försatts i en skuldfälla och arbetat under svåra förhållanden i Sverige.
”En väldigt upprörd och uppriven mongolisk kvinna söker upp mig inne på airside vid gate 64. Kvinnan försöker kommunicera med mig via google translate att hon blivit bortförd hemifrån och inte fått någon mat eller vatten på 4 dagar. Hon talar väldigt dålig engelska och pratar ingen svenska så informationen är ytterst bristfällig”, uppger personalen enligt ett dokument.
”Med hjälp av Menziespersonalen på plats som tolkar så får vi fram att kvinnan har blivit bortförd mot sin vilja av sin ex-familj samt ex-make för att sättas på ett plan mot Ulaanbataar, Mongoliet på grund av ett bråk med kvinnans make. Kvinnan säger även att om familjen samt maken ser henne lämna flygplatsen så kommer de att döda henne. Hon säger också att hon blivit misshandlad under dessa 4 dagar utan varken mat eller vatten.”
Polis tillkallas och tar kvinnan till en polisstation.
Det hela handlar alltså om en flickvän till en av de åtalade som anlände från Mongoliet i maj förra året.
”Efter att … tagit emot henne på flygplatsen har hon efter någon dag körts till … där hon och … satts att arbeta i restaurangen där … ”, skriver åklagaren i stämningsansökan.
Kvinnan kunde resa in i Sverige på ett Schengenvisum till Polen som hade utfärdats för deltagande i sportevenemang.
”Visumet har inte gett henne rätt att stanna, uppehålla, och bosätta sig, eller att arbeta i Sverige”, skriver åklagaren.
När kvinnan anlände till Sverige fick hon reda på att hon hade en skuld på 55 000 kronor.
Polisen: Vad var de pengarna för?
”Hela kostnaden för hela resan. Från Mongoliet till Sverige. För att komma hit behövde man betala pengar till någon som kunde ordna viseringen. Det kostade 2 500 Euro sen tillkom flygbiljetter. Det var kostnader som de hade haft på grund av mig, bland annat övernattning i Polen och bilresor och sådana saker”, säger kvinnan enligt ett polisförhör.
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Foto: Polisen.

t20