Är kritikverket.org och tillsynsenheten.se verktyg åt den organiserade brottsligheten?
LEDARSTICK Tidigare i veckan publicerade FoodMonitor en artikel om hur bolaget Svensk Djurassistans AB i Segeltorp anmälts till Konsumentverket av konsumenter som fått brev med erbjudanden från bolaget som ser ut som fakturor. En kort tid efter det fick vi hotfulla mejl från sajterna kritikverket.org och tillsynsenheten.se. Kritikverket.org kallar oss dessutom för kommunister. Syftet med det är uppenbart – att få de som ogillar kommunister att ogilla FoodMonitor.
”FOODMONITOR. RIKTIG BAJS TIDNING HAHAHA”, skriver kritikverket.org i en av sina mildare formuleringar.
Det säger en hel del om höjden på den sajten.
Tillsynsenheten.se varnar för oss. De har en varningslista.
Det personerna bakom sajterna kanske inte tänker på är att när exempelvis kriminella och företag som utövar rovdrift mot konsumenter attackerar journalister så kan det rent ut sagt vara smickrande. Då vet vi att vi har effekt.
Kritikverket.org och tillsynsenheten.se påminner på ytan om konsumentsajter. Men man hänger på ett mycket fult sätt ut bland annat myndighetspersoner och journalister som man ogillar. En del av texterna tycks vara ren förföljelse.
Sajterna verkar speciellt hata handläggare på Konsumentverket och Reklamombudsmannen. Det är kanske inte så konstigt med tanke på sajternas ljusskygga verksamhet och deras samarbetspartners.
Det är kanske inte helt omöjligt att en del konsumenter tror att sajternas syfte är legitimt.
Men att det inte stämmer vet vi med all önskvärd tydlighet nu.
Kritikverket.org och tillsynsenheten.se agerade alltså denna vecka unisont för att skydda bolaget Svensk Djurassistans AB som skickar ut erbjudanden som ser ut som fakturor till konsumenter.
Vi har försökt att lokalisera vilka som står bakom kritikverket.org och tillsynsenheten.se men hittills inte lyckats. De har ansträngt sig för inte synas – till skillnad från äkta konsumentsajter där det är enkelt att nå ansvariga.
Man kan då ställa sig frågan: är kritikverket.org och tillsynsenheten.se verktyg åt den organiserade brottsligheten? Det är något som vi gärna vill ta reda på.
p5HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Svensk Djurassistans AB ogillar FoodMonitors artikel
LÄS OCKSÅ: Konsumenter anmäler Svensk Djurassistans AB och www.hundassistansen.se till Konsumentverket
Har du några erfarenheter av kritikverket.org och tillsynsenheten.se eller personerna bakom som du vill dela med dig av? Skriv i så fall gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.