Jessica Lisehamn har utsetts till "årets studentkock – tema potatis" av branschorganisationen Svensk Potatis. Hon erövrade titeln med sin rätt ”Potatischeesecake”.
”Jag blev bjuden av en på denna rätt som jag sedan gick hem och gjorde om på mitt eget sätt”, säger Jessica Lisehamn.
Jessica Lisehamn berättar att hennes favoritpotatis är Sava, en fast sort som passar till det mesta.
På andra plats kom Lotten Svensson med bidraget ”Rostade rotsaker med rödbetor, bacon och fetaost”. Och på tredje plats Mikaela Karlsson med ”Somrig potatissallad”.
Så lagar du den vinnande rätten:
8 personer 700 gr kokt potatis, ex. King Edward 400 gr färskost t ex Philadelphiaost 3 ägg 2 dl creme fraiche 300 gr riven västerbottenost 6 st salladslökar, 2 – 3 dl Salt, peppar
Garnering, om man vill: 200 gram färskost med gräslök Kapris, mejram, paprikabitar
Smörj en rund form med löstagbar kant eller lägg ett bakplåtspapper i formen. Skala och skär potatisen i skivor. Mixa eller rör samman färskost, ägg och creme fraiche, blanda i den rivna osten. Skär salladslöken i tunna skivor. Varva potatis, oströran och lök i formen. Salta och peppra mellan varven. Ugnsbaka i 175 grader 40 - 50 minuter tills den fått fin färg och stelnat.
Garnering: Bred på färskost och garnera med kapris, mejram och paprikabitar Servera den varm och gärna med skivad pastrami eller skinka.
FoodMonitor-Fakta:
Juryn bestod av kocken Stefan Holmström, kokboksförfattare och journalisten UllaMi Nyhuus-Wirén, AnnaKarin Hamilton,Svensk Potatis samt studentkockarna Joakim Svanlund och Eddie Brandin (Studentkrubb).