k78
Kontroller på slakterier ska intensifieras och effektiviseras med ETK
Livsmedelsverket planerar att nästa år införa ett system som man kallar enkla täta kontroller, ETK, som ska ersätta merparten av myndighetens planerade kontroller på landets slakterier. ETK har med framgång pilottestats av myndigheten de senaste veckorna. Det rapporterar tidningen VeterinärMagazinet.
– Det är tänkt att ETK ska ersätta många av de djurskyddsinspektioner som vi har i dagsläget, säger Anna Lindgren, veterinärinspektör på Livsmedelsverket och en av de personer som lett utvecklingen av ETK.
– Tanken är att vi ska föra över planerade kontrolltillfällen till bemanningstid i större utsträckning så att man ska kunna genomföra ETK samtidigt som man som officiell veterinär ändå är på plats i slaktstallet. Därför måste de vara enkla och gå fort och snabbt att genomföra.
Som FoodMonitor berättat om tidigare så upptäckte Livsmedelsverket nyligen, genom att använda ETK, en allvarlig avvikelse på ett slakteri i Uppsala. Uppstallade nötdjur fick inte vatten att dricka.
LÄS OCKSÅ: Uppgift: slakteri struntar i att ge nötdjur vatten att dricka
– Vi anser att det är mycket viktigt att djuren tillhandhålls vatten enligt lagstiftningen. Det är en allvarlig brist, säger Anna Lindgren.
Enligt Anna Lindgren är tanken att ETK även ska gör kontrollen billigare för slakterierna. ETK planeras att vara fullt utrullat av Livsmedelsverket i maj nästa år.
/FoodMonitor
Bilden: Livsmedelsverket kommer att använda en egenutvecklad app i samband med ETK. Foto: Livsmedelsverket.

t20