Djurens Rätt uppmanar Linas Matkasse att sluta med turbokycklingar
Djurrättsorganisationen Djurens Rätt meddelar att man idag inleder en kampanj för att få matkassebolaget Linas Matkasse ”att ta mer ansvar för kycklingarna genom att säga nej till så kallade turbokycklingar”. Enligt organisationen har många av matkassebolagets konkurrenter börjat arbeta med European Chicken Commitment, ECC som syftar till att göra situationen bättre för slaktkycklingar. Linas Matkasse kommenterar saken idag i FoodMonitor.
"Linas Matkasse är idag Sveriges största matkasseföretag. Första halvan av 2020 blev det starkaste halvåret i företagets historia. Men när organisationen Djurens Rätt har försökt nå ut till företaget i hopp om att få dem att ta ansvar för kycklingarnas välfärd har Linas Matkasse inte varit intresserade", skriver Djurens Rätt i ett pressmeddelande.
– Efter att vi har försökt föra en dialog med Linas Matkasse i över ett års tid utan någon framgång går vi ut med en kampanj för att få företaget att ta sitt ansvar för de djur som är flest och som har det sämst, kycklingarna, säger Emma Bäckström, kampanjkoordinator på Djurens Rätt, enligt pressmeddelandet.
Djurens Rätt uppmanar i den aktuella kampanjen Linas Matkasse att börja jobba enligt European Chicken Commitment vilket skulle stoppa användningen av turbokycklingar i bolagets matkassar.
Så här kommenterar Anna-Lena Dahlberg, hållbarhets- och kvalitetschef på Carolinas Matkasse AB kampanjen i ett mejl till FoodMonitor:
"Det stämmer att vi har haft en dialog med Djurens Rätt om ECC, där vi menar att vi redan idag tar ansvar för en hållbar kycklingproduktion med fokus på djurens hälsa och välfärd"
"Sedan starten har Linas Matkasse tagit tydlig ställning för en hållbar djurvälfärd. Ställningstagandena ingår i ett omfattande hållbarhetsarbete för Linas Matkasse som bland annat innebär att vi enbart säljer svensk kyckling. Vi är också trygga med att våra leverantörer och branschorganisationen Svensk Fågel driver utvecklingen gällande djurvälfärd i rätt riktning inklusive ett seriöst arbete vad gäller bland annat framtagning av raser och uppfödning av kyckling som uppfyller de svenska kraven när det gäller att hålla djuren friska från en rad fjäderfäsjukdomar. Naturligtvis finns det alltid områden att utveckla vidare, och därför har vi en mångårig dialog med våra leverantörer gällande just djurvälfärd. Vi anser att överenskommelsen ECC driver vissa frågeställningar i en riktning som kan förbättra djurvälfärden, men en hållbar produktion består av fler aspekter än de krav som ingår i ECC"
HÅKAN FRISELL
Fakta:
Om European Chicken Commitment (källa: Djurens Rätt):
”Det är ett antal välfärdskriterier som tagits fram av Djurens Rätt tillsammans med ett 30-tal andra ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer i Europa. Kriterierna baseras på den senaste forskningen om djurvälfärd och ska öka kycklingarnas välmående, bland annat genom att inte använda snabbväxande raser (turbokycklingar) och att kycklingarna ska ha större yta att röra sig på. Över 200 företag, varav 5 andra matkassar i Sverige, har i dagsläget börjat jobba med European Chicken Commitment, men Linas Matkasse är ännu inte en av dem.”