k39
Uppgifter från tillverkare: Cloettas veganska kexchoklad utlöste allergiska reaktioner hos konsumenter
Det finns uppgifter som gör gällande att två konsumenter skadats när de nyligen ätit av godisbolaget Cloettas veganska kexchoklad. En är allergisk mot mjölk och nötter medan den andra är allergisk mot mjölk, ägg, mandel och hasselnöt. Cloetta ska nyligen ha bytt tillverkare av produkten. Livsmedelsverket och två kommuner har i dagarna börjat utreda ärendet.
– Cloetta informerade oss att folk blev sjuka, säger en källa på Helwa Wafelbakkerij BV i Nederländerna som ska vara den nya tillverkaren av kexchokladen.
Så här skriver en konsument vars son misstänks blivit skadad av kexchokladen till Livsmedelsverket:
”Har sett i många facebook-grupper att allergireaktioner har uppstått av den och nu idag testade min son den en pyttebit som efter några minuter fick han utslag över bröstkorgen och en aning kliigt i munnen. Jag skulle gärna vilja att den analyseras och ser att den bär spår av olika allergen men tycker att reaktionen är lite väl kraftig för spår av.”
Konsumenten uppger att sonen köpt kexchokladen på ICA i Örnsköldsvik.
Det ska finnas angivet i innehållsförteckningen att produkten innehåller spår av bland annat mjölk och ägg.
Cloetta bytte alltså enligt uppgift nyligen tillverkare av produkten till Helwa Wafelbakkerij BV. Enligt uppgift var risken för kontamination lägre hos den tidigare tillverkaren.
(Det kan ha gjort att allergiker invaggats i en falsk säkerhet /red)
Helwa Wafelbakkerij BV uppger att man är på gång att skicka en ny sändning med uppskattningvis 100 000 förpackningar av den veganska kexchokladen till Cloetta.
Så här kommenterar Cloetta saken:
"Det är naturligtvis mycket olyckligt att någon får en allergisk reaktion efter att ha ätit en Cloetta-produkt. Kexchoklad Vegan är märkt i enlighet med European Vegetarian Union (EVU) guidance och det anges på förpackningen att produkten kan innehålla mjölk, ägg, mandel och hasselnötter. Kexchoklad Vegan är således korrekt märkt och det framgår att det finns en risk för personer med nöt-, ägg- eller mjölkallergi att få en reaktion vid konsumtion. Vi tar givetvis detta på stort allvar och för en löpande dialog med såväl myndigheter som producenten", skriver Cloetta i ett mejl till FoodMonitor att Helena Wallentin, marknadsdirektör på Cloetta Sverige, uppger.
DENNA ARTIKEL UPPDATERAS LÖPANDE!
Ny kommentar från Cloetta:
"Kexchoklad Vegan är en helt ny produkt och produktionen av denna produkt har aldrig flyttats. Cloettas Kexchoklad Original produceras precis likt tidigare på fabriken i Ljungsbro."
HÅKAN FRISELL
Bilden: den aktuella kexchokladen som enligt uppgift gjorde en konsument sjuk. Foto: konsumentens mamma. Används med tillstånd.

t20