Uppgifter: SAS spelar rysk roulette med kabinpersonal – dåliga FFP2–andningsskydd och undermålig Covid-policy
I dagarna har ett huvudskyddsombud på flygbolaget SAS begärt att Arbetsmiljöverket ingriper mot bolaget. Anledningen är bland annat att SAS under en period i sommar mottagit 54 rapporter från anställda som handlar om brister med de FFP2- andningsskydd som de tvingats att använda. Enligt flera skyddsombud finns det även allvarliga brister i bolagets policy om maskbärande som misstänks gjort personal sjuk i Covid och fortsätter att utsätta personal och resande för risker.
”Vill bara meddela att jag efter att ha … efter min tuffa vecka med flygningar bland annat Grekland, Spanien. Blev dålig efter dag fem och tog för säkerhets skull covid test och har nu fått positivt. Detta känns för jävligt rent ut sagt. Tala inte om för mig nu att det är dags att kroka arm och att vi ska vara glada för att vi får flyga när vi blir utsatta för detta. Det är rysk roulette. Har tagit två sprutor och sista togs för över en månad sen men idag fick jag positiv på covid”, skriver en personal på SAS i ett dokument.
Enligt uppgift har SAS nyligen uppmanat till ökad kaffeservering och försäljning ombord.
”Jag förstår verkligen inte hur det är så viktigt att vi säljer, för tillfället. Det är så himla fel signaler. Helt emot safety, masker, avstånd etcetera. Vi har det tillräckligt svårt med att få passagerarna att ha maskerna på. Hur kan ni då pusha oss till aktiviteter som uppmuntrar dem till att ta av maskerna?? Det är för mig helt obegripligt”, står det i ett annat dokument från en anställd på SAS.
Enligt uppgift finns det problem med de FFP2-andningsskydd som SAS tvingat de anställda att använda.
”… sår och kraftigt rodnad bakom örat orsakat av munskydd som bärs långa dagar, flera dagar på raken”, skriver en annan anställd.
(FoodMonitor har tagit del av en bild som visar en kraftig rodnad bakom den anställdes öra där FFP2- andningsskyddet fästes /red)
Enligt uppgift har SAS under perioden 01 juni – 16 juli 2021 alltså fått in 54 stycken rapporter om brister med FFP2- andningsskydd som bland annat handlat om detta:
”allergiska utslag”
”huvudvärk”
”ont bakom öronen och sår på grund av att bandet är för stramt/kort”
”varmt och svettigt”
”svårt och tungt att andas i och detta framförallt under fysisk ansträngning som vid serveringen”
Det har enligt uppgift gått så långt ”att den nya masken helt enkelt känts för obehaglig och obrukbar. CC (Cabin Crew) har därför på grund av hälsoskäl valt att använda den blå IIR masken istället”.
SAS har enligt uppgift sedermera ändrat sin policy men även det ska ha skapat problem för de anställda.
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL

t20