sIMG_0070
Är du anställd på Stora Enso och funderar på att anonymt kontakta media? – Då bör du tänka på det här
LEDARSTICK Skogsbolaget Stora Enso kan för många svenskar tyckas vara ett stabilt och lite småtråkigt företag. Men bakom fasaden döljer det sig på många ställen en smått vidrig företagskultur. Stora Ensos ägande av bruk tillsammans med den kinesiska staten säger en del. Bolaget har också problematiska samarbetspartners i Sydamerika som enligt uppgift begått övergrepp mot bönder. Även i Sverige har Stora Ensos agerande varit under all kritik.
Stora Ensos företagskultur har betydelse för de anställda på bolaget som vill lämna uppgifter om missförhållanden till media. Det finns en del man kan tänka på för att minska risken för repressalier.
Här är några tips:
Om du har kontakt med en journalist per telefon eller via nätet kan det vara bra att inte använda utrustning som Stora Enso äger.
Vi har exempel på hur en högre chef på Stora Enso systematiskt gick igenom alla sajter som anställda på dennes enhet hade besökt.
För att minska risken för upptäckt kan det också vara bra att använda en anonym mejladress.
Det kan i vissa fall vara ett misstag att ta facket till hjälp i samband med att media kontaktas.
Vi har exempel på fackliga representanter på Stora Enso som helt och hållet suttit i bolagets bröstficka.
(Andra fackliga representanter som kontaktar media borde vara försiktiga och aktivt vidta åtgärder för att skydda sig själva från bolagets insyn).
Inte nog med det. Det finns exempel på hur en personalchef på Stora Enso Skoghall för ett antal år sedan försökte hindra utlämnandet av allmänna handlingar från Karlstads Universitet. Polisen inledde en förundersökning mot en anställd på personalavdelningen på universitetet. Men tack vare att bland annat personalchefen och en facklig representant på Stora Enso Skoghall, som det tycks, ljög för polisen lades den förundersökningen ner. Den personalchefen har sedan enligt uppgift avancerat inom bolaget. Den fackliga representanten jobbar kvar.
FoodMonitor har de senaste åren gjort flera avslöjanden om Stora Ensos verksamhet i Sverige. FoodMonitor bevakar Stora Enso då bolaget levererar kartongprodukter till stora delar av den svenska livsmedelsindustrin.
LÄS MER: Stora Enso Hylte medger att cirka 5.7 kilo PCB finns i fogar vid fönster och dörrar i laboratoriebyggnad – har inte påbörjat sanering trots lång dispens
LÄS MER: Stora Enso Skoghall maskerar användning av farliga kemikalier vid produktion av kartongprodukter till livsmedelsindustrin
LÄS MER: Operatör nära att klämmas på Stora Enso Skoghall
LÄS MER: Anmälan: arbetare skadad på Stora Enso Skoghall
LÄS MER: Stora Enso har hamnat i en svår sits med H&M och den kinesiska staten
LÄS MER: Drog Stora Enso AB en domstol vid näsan för att få släppa ut mer fosfor?
LÄS MER: Utsätter Stora Enso Skoghalls flishögar allmänheten för hälsorisker?
LÄS MER: Brandingenjör överväger att kräva att Stora Enso Skoghall och BillerudKorsnäs i Grums installerar larmtutor
LÄS MER: Ingenjör anmäler allvarligt tillbud på Stora Enso Skoghall
LÄS MER: Kemikalieolycka på Stora Enso Skoghall – chaufför fick föras till sjukhus för sanering
/FoodMonitor
Har du uppgifter om oegentligheter på Stora Enso? Skriv då gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se. Vill du vara anonym kan det vara bra att tänka på att kanske följa råden i denna artikel.
Foto: FoodMonitor.

t20