Många svenska barnfamiljer tycker inte att de har råd att äta grönsaker enligt rekommendationer
”En av tre svenska barnfamiljer upplever att de inte har råd att äta så mycket grönsaker som Livsmedelsverket och WHO rekommenderar”. Det meddelar salladsföretaget Picadeli att en ny undersökning visar.
– Vår vision är att demokratisera hälsosam mat genom att göra den mer tillgänglig, prisvärd och smakrik. Det är därför det gör mig ledsen att så många familjer inte har råd att äta enligt riktlinjerna. Vi som samhälle måste prioritera barns hälsa. Hälsosam mat ska inte vara ett privilegium, det borde vara varje människas rättighet, säger David von Laskowski, koncernchef på Picadeli, enligt ett pressmeddelande.
Picadeli har låtit undersökningsbolaget Kantar göra undersökningen där 11 000 personer från sju länder deltog.
”Trots att 72 procent av svenskarna känner till att Livsmedelsverket rekommenderar 500 gram frukt och grönt per dag uppger 85 procent att de inte ens kommer upp i 400 gram. Några gånger i veckan äter nästan hälften av svenskarna, 46 procent, inte någon frukt eller grönt alls under dagen. Och 4 av 10 svenskar är oroliga för att deras kost har en negativ påverkan på deras hälsa”, skriver bolaget i pressmeddelandet.
Enligt Picadeli är priset avgörande.
”Sänkt pris är den största enskilda faktorn som skulle kunna få svenskar att äta mer grönsaker. Två av fem (41 procent) svarar att de skulle äta mer grönsaker om det var billigare. Och för låginkomsttagare är priset på frukt och grönsaker det största hindret för att inte följa riktlinjerna – nästan hälften, 45 procent uppger att priset hindrar dem från att nå den rekommenderade nivån för frukt och grönsaker. Andra anledningar är att man saknar inspiration för att laga vegetariska recept (37 procent). Att man inte gillar grönsaker är däremot inte en stor anledning, endast 13 procent uppger att smaken är en faktor”, skriver man.
/FoodMonitor

t20