Estrella23
Konsument reagerar på att Estrellas veganska Sombreros kan innehålla ”spår av mjölk”
En konsument har denna månad anmält till Konsumentverket att denne inte uppskattar att chipsbolaget Estrella i Angered märkt produkten Sombreros Original som vegansk trots att den kan innehålla ”spår av mjölk”. Bolaget ger sitt svar.
”På framsidan av produkten står att den är vegansk, men när man vänder på påsen och läser innehållsdeklarationen står att den kan innehålla spår av mjölk. Både veganer och personer med laktos- och/eller mjölkproteinallergi handlar produkter märkta med Veganskt. Då är det i allra högsta grad olämpligt att man kanske ändå inte ska äta produkten eftersom den kan innehålla spår av mjölk. Jag tycker att det är något vilseledande. Just att den är märkt med vegansk men ändå kan innehålla mjölk reagerar jag på”, skriver konsumenten i anmälan.
Så här skriver Estrella i ett mejl till FoodMonitor:
”Vi vill underlätta för de konsumenter som söker veganska alternativ. Vegansk är inte en allergenmärkning. Är man allergisk ska man alltid läsa innehållförteckningen. Vi följer definitionen från Food Drink Europe om begreppet ’vegansk’. Då utgår man ifrån ingredienserna som finns i innehållsförteckningen. Produkten innehåller inga mjölkbaserade ingredienser och klassas därför som vegansk. Produkten produceras på samma produktionslinje som andra produkter som innehåller mjölkprodukter, därför kan den innehålla just ’spår av’ mjölk. Detta innebär dock inte att produkten innehåller mjölk, men vi måste enligt lag upplysa om att det finns en risk för detta.”
/FoodMonitor
Foto: FoodMonitor.