Buddex21
Regler och lönsamhetskrav ökar lidandet vid avhorning av kalvar – mildare metod får inte användas i Sverige
I Sverige använder många veterinärer och husdjurstekniker gasdrivna brännjärn för att bränna hornanlag på kalvar som får vara upp till 8 veckor gamla. Men det finns enligt en tillverkare av brännjärn ett bättre och djurvänligare sätt – som emellertid i dagsläget inte får användas i Sverige.
– Om man avhornar en kalv när den är 8 veckor då blir ingreppet mycket större och kalven far mer illa, säger Per Nilsson på det tyska företaget Albert Kerbl GmbH som äger varumärket Buddex vars gasdrivna brännjärn för avhorning används av veterinärer på Distriktsveterinärerna och husdjursföreningen Växa.
Det är Jordbruksverket som säger att kalvar alltså får vara högst åtta veckor gamla vid borttagande av hornanlag. Men vid sent utvecklade hornanlag kan enstaka kalvar få vara ännu äldre.
Buddex22
Bilden: Ett batteridrivet brännjärn. Foto: Albert Kerbl GmbH.
Per Nilsson berättar att ett bättre och mer skonsamt sätt att ta bort hornanlag på kalvar är att låta djurhållare själva göra detta när djuren är 1-3 veckor gamla och att använda ett batteridrivet brännjärn. Ingreppet blir då mycket mindre.
– Om man gör det då kalvarna är mellan 1 till 3 veckor gamla så är det ett väldigt litet ingrepp. Man trycker utrustningen mot hornanlaget vilket aktiverar en metallspets och så vrider man och bränner i en hel cirkel. Då stoppar man blodtillförseln till hornet och hornet slutar att växa, säger han.
I Sverige får djurhållare inte ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Bilden överst: ett gasdrivet brännjärn. Foto: Albert Kerbl GmbH.