brott78
Värmländsk äggbonde åtalas för djurplågeri, brott mot djurskyddslagen och stöld
FoodMonitor har i ett antal artiklar berättat om allvarliga brister hos en äggbonde i Värmland som haft höns och nötkreatur. Livsmedelsverket, länsstyrelsen och djurrättsorganisationer har avslöjat missförhållandena. Nu står äggbonden åtalad vid Värmlands tingsrätt för djurplågeri, brott mot djurskyddslagen och stöld.
”… har utsatt 16 nötkreatur och cirka 3 000 höns för lidande genom vanvård utan att det fanns godtagbara skäl. Det hände mellan den 26 oktober 2020 och den 26 januari 2021 på … ”, skriver åklagaren i stämningsansökan som lämnades in till tingsrätten igår om det misstänkta djurplågeriet.
brott31
brott29
”… har utsatt nötkreatur för lidande genom vanvård utan att det fanns godtagbara skäl. Det hände i vart fall mellan den 1 juni 2018 och den 13 januari 2020 på … .”
Eftersom den misstänkte enligt åklagaren hållit 16 nötkreatur i strid mot djurförbud åtalas mannen även för brott mot djurskyddslagen.
Men inte nog med det. Den misstänkte ska enligt åtalet även med uppsåt stulit 16 nötkreatur från en annan bonde. Enligt åklagaren bör det brottet anses som grovt.
Den misstänkte har förnekat brotten gällande djurplågeriet och stölden. När det gäller det misstänkta brottet mot djurskyddslagen varken erkänner eller förnekar denne brott.
brott27
Bland annat så här beskriver en polispatrull vad de fann i samband med att de blivit beordrade till äggbondens gård i samband med en handräckning:
”I hönseriet anträffas flera högar med döda höns utspridda på olika ställen, möss sprang runt bland de döda hönsen. I Hönseriets bortre del påträffas 15 stycken nötkreatur som saknar ljus och tillgång till foder. Djuren går runt bland skit och döda höns. De har ingen torr yta att vistas på, inget ljus och inget foder. Det är en mycket stark ammoniaklukt inne i Hönseriet och det är ingen lämplig plats att förvara djur på. I det utrymmet där äggen förvaras påträffas ett ben, troligtvis från en älg som någon har gnagt på. I andra delen av Hönseriet befinner sig 100-tals hönor som går runt bland döda hönor. En höna levde men var skadad och andra hönor hackade på den när patrullen tillsammans med Länsstyrelsen var på platsen men fick avlivas av en veterinär som uppskattade att hönan hade lidit under en veckas tid ungefär. Det är uppenbart att inte djuren har fått den tillsyn som de dagligen behöver och att djuren lider då de inte skall dö av sig själva på det sättet annars.”
brott28
Vid ett tillfälle var en veterinär på platsen.
”… kom ut till platsen, hon avlivade en höna och besiktigade 11 av 15 kor. Korna fick hö av en grannbonde och bedömdes kunna stanna kvar under natten, de kommer att omhändertas under morgondagen”, skriver polisen.
brott23
brott21
I januari förra året beslutade Länsstyrelsen Värmland att omhänderta samtliga nötkreatur och en höna på gården.
”Vid kontrollen konstaterades att ett 15-tal nötkreatur hölls instängda i hönshusets södra del tillsammans med en stor mängd döda och, i varierande grad, förruttnade höns. Nötkreaturen gick till knäna i gyttja/gödsel. De hade tillgång till vatten men saknade helt tillgång till foder och torra och rena liggplatser. Utrymmet var helt mörkt då lamporna var släckta, dörrarna stängda och alla fönster mörklagda. Inget av djuren sågs idissla”, skriver länsstyrelsen
”I de norra hönsavdelningarna hölls några tusen levande höns tillsammans med ett tiotal döda höns. En höna hade djupa, variga sår vid stjärtfjädrarna och de andra hönsen hackade på henne. Hon var kraftigt medtagen.”
HÅKAN FRISELL
LÄS MER: Djurens Rätt polisanmäler näringsidkare i Värmland
LÄS MER: Allvarliga brister hos Värmländsk äggbonde – och brister i länsstyrelsens agerande – uppger Djurrättsalliansen
LÄS MER: Livsmedelsverket förbjuder värmländsk äggbonde att släppa ut ägg på marknaden – igen
LÄS MER: Livsmedelsverket förbjuder Värmländsk äggbonde att släppa ut livsmedel på marknaden
Bilderna på de aktuella djuren. Foto: Länsstyrelsen Värmland. Bilderna på äggen. Foto: polisen.

t20