ICA butik har låtit en 14-åring jobba själv i kassan sent på helger
Matbutiken ICA Supermarket Hovmantorp har i år låtit en 14-åring arbeta själv i kassan vissa helger fram till klockan 22:15 – och barnet har bland annat fått sälja folköl, cigaretter och medicin. Det slår nu ett regionalt skyddsombud på fackförbundet Handels larm om. ICA-handlaren medger fel.
– När vi blev belysta om denna brist vi hade i butiken så åtgärdade vi det med en gång, säger Joakim Engdahl som är ICA-handlare och ansvarig för butiken.
– Det här har missats av både det lokala skyddsombudet som har jobbat tillsammans med den här medarbetaren och utav oss i ledningen. Personen har fått precis samma utbildning, säkerhetsutbildning och utbildning vad gäller utlämning av tobak och annat precis som alla ska göra. Det vi har missat fullständigt det är att hon är så pass ung och när vi fick reda på detta så åtgärdade vi problemen och tog bort henne på sådana pass eller arbetsuppgifter där vi bryter mot reglerna.
Enligt Oscar Englund, som är regionalt skyddsombud och tillhör fackförbundet Handels, så har det aktuella barnet arbetat fram till 22:15 på helger vilket är längre än gränsen som går vid klockan 20:00 enligt gällande bestämmelser. Eftersom barnet ska ha arbetat fram till klockan 22:15 på söndagar och gått i skolan dagen efter så kan butiken även ha brutit mot den föreskrivna dygnsvilan på 14 timmar.
Oscar Englund säger att han är förvånad över de svar han fått från butiken när han påtalat bristerna.
– Jag har en motpart som inte förstår att det är uppåt väggarna, säger han.
Stämmer det att 14-åringen arbetet fram till klockan 22:15 på lördagar och söndagar?
– Ja, precis. Då har hon tillsammans med jouransvarig haft ansvar för butiken och det får ju inte förekomma, säger Joakim Engdahl.
Hon satt ensam i kassan?
– Ja, man är ju aldrig ensam så att säga utan det är som så att man har jouransvarig ett telefonsamtal bort. Butiken är inte mycket större än att man kan nå varandra. Vi har gjort fel så det är inga konstigheter men ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL