Bings AI: Pinchos är Sveriges största restaurangkedja
KOMMENTAREN Journalister skriver ofta om texter i olika sammanhang. Det kan vara tidsödande och tråkigt. Därför kan det vara frestande att använda AI som kan göra jobbet på några sekunder – som den AI som numer är inkluderad i söktjänsten Bing. Men resultatet är blandat. Vi bad som test Bings AI att skriva om en ingress om restaurangkedjan Pinchos. Enligt Bings AI är Pinchos Sveriges största restaurangkedja.
Så här såg vår originaltext ut:
”PRODUKTNYTT Restaurangkedjan Pinchos meddelar att man blir idag första stora aktör i Sverige att erbjuda 3D-printat kött. Det gör man enligt uppgift i samarbete med foodtechbolaget Redefine Meat.”
Så här blev det när Bings AI gjorde en omskrivning:
PRODUKTNYTT I dag lanserar Pinchos, Sveriges största restaurangkedja, ett nytt alternativ på menyn: 3D-printat kött. Det är resultatet av ett samarbete med Redefine Meat, ett israeliskt foodtechbolag som utvecklar växtbaserade köttprodukter med hjälp av 3D-printing. Pinchos blir därmed först i Sverige med att erbjuda denna innovativa och hållbara matupplevelse till sina gäster.
Bra jobbat av AI! Men alltså ett uppenbart fel.
Vi använde även möjligheten som Bings AI har när det gäller att ställa frågor och undrade: vilken är Sveriges största restaurangkedja?
Då blev svaret från Bings AI att hamburgerjätten McDonald´s är störst.
”According to my web search results, McDonald’s is Sweden’s largest restaurant chain with 200 restaurants and 12 000 employees serving food and creating restaurant experiences for 400 000 guests every day”, skriver Bings AI.
Det kan vara roligt att använda AI för att skriva texter. Men det finns en rejäl risk att sanningen blir lidande.
Det vore i dagsläget ett misstag att släppa AI fritt på nättidningar.
HÅKAN FRISELL