sIMG_1781
Elever på Adolf Fredriks skola drabbades av yersiniainfektion – färskt livsmedel misstänks
Förra månaden insjuknade 13 elever på skolan Adolf Fredriks musikklasser i centrala Stockholm. Enligt smittskyddet på Region Stockholm handlar det om yersiniainfektion. Både Regionen och servicetjänstbolaget Sodexo, som levererar maten till skolan, misstänker att källa kan vara något färskt livsmedel.
– Sonen fick feber. Flera på skolan åkte in till sjukhus med misstänkt blindtarmsinflammation, säger föräldern till en drabbad elev.
Enligt Folkhälsomyndigheten påminner symptomen för yersiniainfektion om just blindtarmsinflammation.
”Vanligen är sjukdomen akut insättande med diarréer, kräkningar och buksmärtor. Inte sällan dominerar buksymtomen och tillståndet kan då vara svårt att skilja från blindtarmsinflammation”, skriver myndigheten.
Det var enligt uppgift i samband med avföringsprov som vården kunde konstatera att det handlade om yersiniainfektion.
Föräldern vill nu gärna ha svar på hur det hela har gått till.
– Man vill ha en orsak till utbrottet. Är det hygienen på skolan eller hygien på Sodexo?, säger han.
Region Stockholm har gjort en utredning av det inträffade.
”Totalt 13 personer på skolan har hittills påvisats ha yersiniainfektion. Därutöver har ett femtiotal personer bedömts ha ett yersinialiknande insjuknande genom analys av de drygt 320 svar som inkommit på enkäten som skickades ut förra veckan”, skriver man i ett dokument efter att ha skickat ut en enkät.
”Genom analys av skolans matsedlar och inköpta livsmedel under maj bedömer vi att de fall av yersiniainfektion som kan kopplas samman har smittats av något färskt livsmedel (till exempel grönsak) som inte längre finns i omlopp på skolan.”
Region Stockholm uppger att man inte ser några tecken på fortsatt smittspridning på skolan.
”De flesta personer med bekräftad eller misstänkt yersiniainfektion har insjuknat under perioden 12-16 maj (veckorna 19 och 20). Yersiniainfektion är i de allra flesta fall en självläkande sjukdom och det är ovanligt med fortsatt smitta från person till person”, skriver man.
Patrik Lundh är ansvarig för matsäkerhet på Sodexo. Han tror att smittan kan ha kommit till skolan med någon kontaminerad råvara.
– Det kan vara något kallskuret som grönsaker. Vi misstänker att vi fått någon batch med det här, säger han.
– Yersinia finns i ...
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL