Oatly2023-07-06
Misskötta Oatly vilseleder konsumenter om vaniljsås
KOMMENTAREN Livsmedelskontrollen på Malmö stad har i dagarna riktat kritik mot den misskötta förlustmaskinen och havremjölkstillverkaren Oatly AB i Malmö för att bolaget skriver vaniljsås på en produkt som bara innehåller vaniljarom – och därigenom vilseleder konsumenter.
”På baksidan finns en beskrivande beteckning ”växtbaserad dessertsås med vaniljsmak” men på framsidan står fortfarande vaniljsås. Såsen innehåller vaniljarom och miljöförvaltningens bedömning är att det fortfarande är vilseledande för konsumenten att det står vaniljsås på framsidan”, skriver Malmö stad i dagarna i en kontrollrapport som man skickat till Oatly.
Inte nog med det. Oatly vilseleder enligt Malmö stad även om ”fri från soja” i produkten Oatly soft serve som är en flytande växtbaserad beredning för mjukglass. Produkten innehåller stabiliseringsmedlet guarkärnmjöl, E 412.
”Miljöförvaltningen bedömer att det är vilseledande om en produkt anges som sojafri om den innehåller guarkärnmjöl eftersom denna ingrediens är närbesläktad med soja och kan ge reaktioner hos sojaallergiker”, skriver Malmö stad.
Malmö stad har förelagt Oatly att senast den 30 augusti ta fram en åtgärdsplan för att rätta till de nu aktuella bristerna.
Jag är inte förvånad över det inträffade. Min bedömning är att Oatly i grunden är ett oseriöst bolag.
Utöver att deras produkter brister så finns det indikationer på mycket allvarliga problem internt i Oatly. Vi har uppgifter om att en del fakturor inte kan hittas i bolagets bokföringssystem.
Samtidigt dras bolaget med enorma förluster.
HÅKAN FRISELL
LÄS MER: Förlustbolaget Oatly uppvisar sämre siffror än väntat
LÄS MER: Magsjukebakterie i Oatlys produkt – konsumenter drabbade – europeiskt larm utfärdat
LÄS MER: Oatly Vaniljsås 250 milliliter återkallas
LÄS MER: Oatlys produkter har allvarligt skadat barn – uppgift – Svenska Celiakiförbundet larmar om felaktig användning
LÄS MER: Konsument kritiserar Oatlys beskrivning av mjölk – och förhållande till kinesisk delägare