TrangiaIMG_8020
TEST: Trangias nonstick höll dåligt
TEST FoodMonitor har testat två exemplar av produkten ”Trangia KITTEL/K1.75T Kokkärl” med nonstick beläggning och fått nedslående resultat. Produktens beläggning, av typen PTFE, släppte och hamnade i maten.
Testet gjordes över ett års tid för varje kärl och omfattade i stort sätt daglig användning. Kärlen värmdes upp på en vanlig elspis. I kärlen värmdes vatten upp som användes till kaffe eller te och det tillagades bland annat pasta och såser. En stor sked i plast, som köpts in på butikskedjan Clas Ohlson, användes till att röra om. Kärlen diskades för hand.
Ett av Trangia-kärlen visade efter drygt ett års användning på ett mycket omfattande problem med nonstick-beläggningen. Botten i kärlet tycks ha klarat sig någorlunda. På kärlets väggar däremot var vidhäftningen av nonstick beläggningen emellertid undermålig. Flagor hamnade successivt i maten.
(Skadorna på beläggningen längs upp på kanten orsakades av det standard Trangia handtag vi använde /red)
FoodMonitor visade i dagarna resultatet för Trangia som tyckes förvånade. Bolaget uppger att nonstick beläggningen inte är farlig för människor.
tIMG_3765
Det andra Trangia-kärlet visade efter några månader tecken på att beläggningen i botten släppte. Efter något år såg vi ett uttunnande av beläggningen.
(Det kanske något man kan förvänta sig vid så frekvent användning /red)
Trangia har skickat oss två nya kärl i hårdanodiserad aluminium som ersättning. FoodMonitor kommer nu att testa dem på samma sätt.
Har du haft problem med Trangia kärl eller stekpannor som har nonstick beläggning? Skriv då gärna en rad till redaktionen @ foodmonitor.se.
/FoodMonitor
Bilden överst: produkten Trangia KITTEL/K1.75T Kokkärl” med nonstick beläggning som testats i drygt ett års tid. Bilden underst: produkten Trangia KITTEL/K1.75T Kokkärl” med nonstick beläggning som testats i ungefär ett års tid. Foto: FoodMonitor.