Usla löner på frimurartidningen NWT – trots lysande fastighetsaffärer
KOMMENTAREN Frimurartidningen NWT i Karlstad gör stora vinster varje år – inte minst eftersom man är en betydande fastighetsägare. Trots det har NWT:s journalister landets lägsta löner.
– Jag vet att det finns folk som ser sig om efter ett nytt arbete. Det är inte för att det är en dålig arbetsplats utan på grund av lönen, säger Anders Persson på tidningens fackklubb, till tidningen Journalisten.
NWT är en bedrövlig arbetsgivare. Utöver de låga lönerna till tidningens hårt arbetande journalister så försöker man sko sig genom att ta ett järngrepp om fastighetsmarknaden i Värmland.
Det ser man på att NWT hela tiden matar på med bland annat artiklar om prisrekord på villor andra fastigheter.
NWT äger fastigheterna till stora delar av krogbranschen i Karlstad. Då kan man undra om det pågår något bakom kulisserna när det gäller bevakningen av den branschen. Jag betvivlar inte att NWT:s journalister gör ett bra jobb – tvärtom. Men jag har inget förtroende för NWT:s ledning i att prioritera vad som ska skrivas om.
Problemet har blivit än värre sedan NWT åt upp konkurrenten VF, som försöker vara någorlunda självständiga men som alltför ofta tycks bli överkörda av NWT.
Jag kallar NWT för en frimurartidning då SVT Nyheter Värmland förra året avslöjade att bland annat tidningens ansvarige utgivare var en ordensbroder. Han påstår sig ha lämnat frimurarna – samtidigt har han enligt uppgift svurit dem lojalitet.
Enligt SVT Nyheter Värmland finns det frimurare på många ställen i Värmlands näringsliv och i politiken.
Hur lämpligt är det att länets största tidning kopplas till dem?
HÅKAN FRISELL
LÄS MER: NWT:s ansvarige utgivare påstår sig lämnar Frimurarna